Μενού Ροή
Η απίστευτη ιστορία της διαρροής πετρελαίου στην Καλιφόρνια

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό που μόλυνε με περίπου 3.000 βαρέλια πετρελαίου τον Ειρηνικό Ωκεανό στις ακτές της Καλιφόρνια, έχει ένα εγχειρίδιο 800 σελίδων για τον χειρισμό μιας διαρροής πετρελαίου - αλλά δεν είναι σαφές εάν οι υπάλληλοί της ακολούθησαν αυτές τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με το Reuters, η Amplify Energy Corp με έδρα το Χιούστον και αρκετές πολιτειακές και ομοσπονδιακές ρυθμιστικές υπηρεσίες έχουν παράσχει διαφορετικές αναφορές για το τι συνέβη στις 2 Οκτωβρίου, όταν η διαρροή του αγωγού που έβλαψε τις παραλίες, σκότωσε την άγρια ​​ζωή και έκλεισε την αλιεία κατά μήκος χιλιομέτρων ακτογραμμής.

Η αμερικανική διοίκηση ασφάλειας αγωγών και επικίνδυνων υλικών (PHMSA) δήλωσε ότι η Beta Offshore, θυγατρική της Amplify που λειτουργεί τον αγωγό, έλαβε προειδοποίηση χαμηλής πίεσης στο δωμάτιο ελέγχου της στις 2:30 π.μ. ώρα Ειρηνικού (5:30 π.μ. EDT) στις 8 Οκτωβρίου 2, σημάδι ρήξης στη γραμμή.

Ο συναγερμός ανίχνευσης διαρροών θα έπρεπε να είχε προκαλέσει γρήγορα τηλεφωνήματα σε διαχειριστές, πληρώματα σκαφών, ρυθμιστικές αρχές και την αμερικανική ακτοφυλακή και να κινηθεί γρήγορα για να κλείσει ο αγωγός και η πλατφόρμα που τον τροφοδοτεί, σύμφωνα με 10 πρώην και νυν υπάλληλους της Beta Offshore και τους εργολάβους, καθώς και ένα αντίγραφο του σχεδίου αντιμετώπισης διαρροών της εταιρείας που αναθεωρήθηκε από το Reuters.

Δεν έκλεισε εγκαίρως

Αλλά ο αγωγός San Pedro Bay δεν έκλεισε μέχρι τις 6 το πρωί του Ειρηνικού, περίπου τρεισήμισι ώρες αργότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του PHMSA.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amplify, Martyn Willsher, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν γνώριζε τη διαρροή μέχρι τα μεσάνυχτα.

"Δεν γνωρίζαμε τυχόν διαρροές μέχρι τις 8:09 π.μ. (Ειρηνικός) το πρωί του Σαββάτου", είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Σημείωσε ότι η γραμμή έκλεισε περίπου στις 6 το πρωί, αλλά δεν εξήγησε γιατί ή για πόσο καιρό, προσθέτοντας: "Δεν αντλούσαμε πετρέλαιο στις 8:09 το πρωί όταν ανακαλύψαμε πραγματικά πετρέλαιο στο νερό".

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου την Τετάρτη σχετικά με τον συναγερμό 2:30 το πρωί, ο Willsher είπε: "Δεν γνωρίζαμε κανένα συναγερμό στις 2:30".

Είπε επίσης ότι η εταιρεία ερευνά το χρονοδιάγραμμα και "συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να έχει παρατηρηθεί".

Η Amplify δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με αυτήν την παρατήρηση. Η εταιρεία δεν απάντησε επίσης σε πολλά άλλα αιτήματα για σχόλια.

Μικρή η διαρροή, μεγάλος ο προβληματισμός

Ο αγωγός διαμέτρου 16 ιντσών και μήκους 17 μιλίων τρέχει από την πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου της Amplify Elly στην ανοικτή θάλασσα στο Long Beach, όπου το πετρέλαιο αποθηκεύεται και μεταφέρεται για διύλιση.

Ο όγκος της διαρροής είναι μικροσκοπικός σε σύγκριση με άλλους που έχουν προκαλέσει κανονιστικές αλλαγές, όπως η έκρηξη της εξέδρας Deepwater Horizon του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία απελευθέρωσε περισσότερα από 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στο νερό.

Ωστόσο, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών σχεδίων αντιμετώπισης διαρροών, τα οποία έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες αντιδρούν γρήγορα για να ελαχιστοποιήσουν τη ρύπανση και τους δημόσιους κινδύνους.

Τα αίτια της διαρροής στην Καλιφόρνια είναι υπό διερεύνηση. Οι αξιωματούχοι ερευνούν εάν η ρήξη μπορεί να προκλήθηκε από ένα χτύπημα από την άγκυρα ενός πλοίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα τμήμα του αγωγού είχε μετακινηθεί 105 πόδια και είχε μια διάσπαση 13 ιντσών που τρέχει παράλληλα με τον σωλήνα.

Οι κάτοικοι και τα κοντινά σκάφη είπαν ότι παρατήρησαν για πρώτη φορά δυσοσμία και λάμψη στο νερό την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αντίδρασης των ΗΠΑ, το καθορισμένο σημείο επαφής για περιβαλλοντικά ατυχήματα. Η αμερικανική ακτοφυλακή έχει πει ότι οι αναφορές αυτού του τύπου είναι κοινές, ωστόσο, και δεν υποδηλώνουν πάντα διαρροή.

Η μεγαλύτερη παραγωγός

Η Amplify παρήγαγε 3.600 βαρέλια ημερησίως στις πλατφόρμες της στην Καλιφόρνια το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθιστώντας τη τη δεύτερη μεγαλύτερη υπεράκτια παραγωγό σε αυτήν την πολιτεία.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν εντολή το 1994 στους φορείς εκμετάλλευσης να κλείνουν αγωγούς και πλατφόρμες σε περίπτωση διαρροής ή ρήξης. Πρώην υπάλληλοι της Amplify λένε ότι η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει τέτοια εκπαίδευση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Amplify δεν επιβεβαίωσε εάν αυτές οι προσπάθειες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Όμως, τα αρχεία από το Γραφείο Πρόληψης και Αντίδρασης της Καλιφόρνιας δείχνουν ότι η Beta πραγματοποίησε μια άσκηση ουσιαστικά χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Microsoft Teams πέρυσι. Ένα άλλο ήταν προγραμματισμένο για τον επόμενο μήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας