Μενού Ροή
Απάτη εκατομμυρίων για εκπομπές αερίων από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, υπό διερεύνηση στη Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διερευνά πιθανή υπόθεση απάτης, αφού διαπίστωσε ότι μια ιδιωτική εταιρεία υπέβαλε εν γνώση της ψευδή στοιχεία για τις ετήσιες εκθέσεις της, προκειμένου να δηλώσει χαμηλότερες εκπομπές στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (EU ETS).

Μια ιδιωτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την επαλήθευση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες θέρμανσης στη Βουλγαρία βρίσκεται υπό έρευνα επειδή φέρεται να υπέβαλε παραποιημένες εκθέσεις στις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2017 έως σήμερα, η εταιρεία υπέβαλε ψευδή στοιχεία και τεκμηρίωση για τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, προκειμένου να δηλώσει χαμηλότερη παραγωγή εκπομπών στο EU ETS.

Εκτιμάται ότι οι δηλωμένες εκπομπές που υποβλήθηκαν στις εθνικές αρχές είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τους εθνικούς προϋπολογισμούς ύψους εκατομμυρίων ευρώ, σε μη καταβληθέντα ποσά για τις πραγματικές εκπομπές αερίων. Επιπλέον, οι μη δηλωμένες εκπομπές είχαν αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα της Βουλγαρίας.

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40 έρευνες σε 11 βουλγαρικές πόλεις. Οι αρμόδιες αρχές κατέσχεσαν ήδη κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και έγγραφα.

Η ΕΡΡΟ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν εκτενείς έρευνες οι οποίες συνεχίζονται. Οι εξελίξεις αυτές προέκυψαν μόλις μία εβδομάδα αφότου τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της EURACTIV, ανέφεραν ότι η EPPO αντιμετώπιζε προβλήματα στελέχωσης, με ορισμένους εισαγγελείς που είχαν εξουσιοδοτηθεί από την ΕΕ και εργάζονταν σε υποθέσεις απάτης με ΦΠΑ και χρήματα της ΕΕ στη Βουλγαρία να εγκαταλείπουν το γραφείο και άλλους να έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για άλλες θέσεις εργασίας.

Η ιδιοκτησία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έχει συνδεθεί με τον ολιγάρχη ενέργειας Hristo Kovachki από διάφορες αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Επισήμως, είναι σύμβουλός τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ivan Demerdzhiev αρνήθηκε να δώσει πρόσθετες πληροφορίες όσο η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Είπε ότι η έρευνα διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα.

«Εργαζόμαστε για την έρευνα εδώ και αρκετό καιρό υπό την καθοδήγηση και με τις οδηγίες της ЕPPO. Είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο αλληλεπίδρασης εδώ. Η δουλειά μας έχει γίνει, έχει γίνει με ακρίβεια», δήλωσε ο Demerdzhiev στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο.

Ο νομικός σύμβουλος ενός από τους ερευνηθέντες θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, Julian Semerdzhiev εξήγησε ότι θα συνεχιστούν οι δραστηριότητές του σε κανονικό ρυθμό παραγωγής. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις ερευνητικές αρχές. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε περιβαλλοντικά, ούτε τεχνικά, ούτε οτιδήποτε άλλο που να μας ανησυχεί. Επίσης, δεν μας ανησυχεί η ίδια η επιθεώρηση. Εξηγήσαμε στους επιθεωρητές ότι θα τους παράσχουμε πλήρη βοήθεια», είπε, εκφράζοντας φόβους ότι η επιθεώρηση μπορεί να οφείλεται στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το EU ETS είναι μία από τις βασικές πολιτικές της ΕΕ για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί την πρώτη αγορά άνθρακα στον κόσμο. Στόχος της είναι να παρέχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Στο πλαίσιο ETS, οι εταιρείες πρέπει να αποκτούν δικαιώματα εκπομπών που καλύπτουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας