Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Αποκαλυπτήρια Εξοικονομώ – Αυτονομώ από Κ. Σκρέκα – Τι είπε για λογαριασμούς της ΔΕΗ

Το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” έδωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Mega ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε η προδημοσίευση του οδηγού για το επόμενο πρόγραμμα θα γίνει εντός του Ιουνίου. Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο καταθέτουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι. Δε θα υπάρχει το στοιχείο της ταχύτητας, θα υπάρχει μία σειρά αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης ώστε να υπάρξει μια λίστα προτεραιότητας, που θα έχει να κάνει με την παλαιότητα του κτιρίου, τα εισοδηματικά κριτήρια, τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί, τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης, το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία κλπ.. “Τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι θα επενδυθούν 3 δις ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στη χώρα”, εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Πρόσθεσε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο ανεβαίνει ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα μείνει ανοιχτή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες, και θα έχουν το χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. “Θα προδημοσιεύσουμε τα κριτήρια του προγράμματος τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουν μέχρι το Σεπτέμβριο οι μηχανικοί να εκδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πλατφόρμα”, συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πρόγραμμα αναμένεται να πέσουν στην αγορά περί τα 850 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος με πόρους που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, το σχετικό κονδύλι θα ανέλθει στα 1,73 δισ. ευρώ.

Από αυτά 1,081 δισ. ευρώ θα διατεθεί σε νοικοκυριά, 450 εκατ. ευρώ για τις ΜΜΜ και 200 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του δημοσίου. Σημαντική παράμετρος του προγράμματος είναι η αλλαγή των κριτηρίων και της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, αφού η μέχρι σήμερα εμπειρία των γρήγορων κλικς δημιούργησε ένταση και άφησε πολύ κόσμο εκτός του Εξοικονομώ-Αυτονομώ.

«Καίνε» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Μιλώντας για το θέμα της ΔΕΗ και τους υπέρογκους λογαριασμούς που έλαβαν αρκετά νοικοκυριά, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι «Εξαρτάται από την κατανάλωση που έχει ο καθένας. Προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τον ανταγωνισμό».

«Οι υπέρογκοι λογαριασμοί αυτοί αφορούν κυρίως σε επαγγελματικές στέγες, σε καταστήματα που ήταν κλειστά, και ήρθε λογαριασμός με βάση την κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς. Το συζητάμε με τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει πρόγραμμα στήριξης που θα διευκολύνει τους επαγγελματίες στην επανεκκίνησή τους. Ο ανταγωνισμός κρατάει χαμηλά την τιμή του ρεύματος. Για τους αγρότες κάναμε μια σημαντική ρύθμιση φέτος, και μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ σε 50 δόσεις. Και με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης θα έχουμε μια εξοικονόμηση μέσα από τα τέλη χρήσης δικτύου που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για όλους τους καταναλωτές. Αυτές οι δαπάνες, περνούν μέσα από το λογαριασμό όλων των Ελλήνων καταναλωτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνουν συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία νέας μονάδας νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης της νομοθετικής πρότασης για την ένταξη της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (ETS), ανακοίνωσε στον Υπουργό...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα τα έργα φυσικού αερίου, δεδομένου του ρόλου που θα διαδραματίσει ως αναγκαίου μεταβατικού καυσίμου τα επόμενα έτη επανέλαβε χτες...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών, συζήτησαν χτες στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας και...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE