Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Οι ανατιμήσεις φέρνουν αύξηση στο όριο επιδότησης του εξοικονομώ

Της Νεφέλης Ζορμπά,

Το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου επιδότησης στο νέο Εξοικονομώ λόγω των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά, εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο της δαπάνης για επιλέξιμες παρεμβάσεις αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10% και να διαμορφωθεί σε σχεδόν 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 180 ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ανώτατος προϋπολογισμός ύψους 28.000 ευρώ ανά αίτηση θα παραμείνει αμετάβλητος.

Διαβούλευση με μηχανικούς

Εκτός από το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, σημαντικό ρόλο στην απόφαση να αυξηθεί η ανώτατη δαπάνη ανά τετραγωνικό μέτρο έπαιξε η διαβούλευση με μηχανικούς και άλλες επαγγελματικές ομάδες για τις προδιαγραφές και τα κριτήρια του νέου προγράμματος.

Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι ο ανώτατος προϋπολογισμός για επιλέξιμες παρεμβάσεις ανά τετραγωνικό μέτρο είχε διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα στα προηγούμενα προγράμματα και εισηγήθηκαν να ισχύσει το ίδιο και για το νέο Εξοικονομώ.

Το ερώτημα που εγείρεται από την αύξηση του ανώτατου προϋπολογισμού είναι εάν θα επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση έως και 50.000 κατοικιών.

Αυξάνει και ο προϋπολογισμός;

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι ο αριθμός των ωφελούμενων δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά, ενώ εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός ύψους 632 εκατ. ευρώ που μαζί με τη μόχλευση θα ανέλθει σε συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νέο Εξοικονομώ αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να σημειωθούν καθυστερήσεις στην έναρξη του εξαιρετικά δημοφιλούς προγράμματος είναι πιθανό, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα η κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, το ΤΕΕ έχει αναλάβει τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων και όλα τα στάδια αξιολόγησης για την υπαγωγή των δικαιούχων στο νέο πρόγραμμα.

Οι διαφορές από τα άλλα

Το επόμενο Εξοικονομώ θα έχει αρκετές διαφορές συγκριτικά με τα πέντε προηγούμενα.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων, καθώς το σύστημα υποβολής θα παραμείνει ανοιχτό για 30 ημέρες.

Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός για ευάλωτα νοικοκυριά ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ μέριμνα θα υπάρχει για πολύτεκνους, ΑμεΑ και μονογονεϊκές οικογένειες.

Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

 

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Γιώργου Αλεξάκη, Πληθαίνουν οι φωνές τις τελευταίες ημέρες για την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό ράλι. Ήδη,...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Του Απόστολου Σκουμπούρη Το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος MYTILINEOS, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην πιο αναπτυξιακή αλλά συνάμα και πιο...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

της Νεφέλης Ζορμπά. Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές, η κρίση που πλήττει με σφοδρότητα...

BALKAN DESK

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προχώρησε σε μια απόφαση έκπληξη ως ελάφρυνση για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφάσισε να καταβάλει άμεσα την επιδότηση...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE