Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα του νέου Εξοικονομώ

της Νεφέλης Ζορμπά,

Ακόμα πιο πίσω πάει ημερολογιακά το άνοιγμα της πλατφόρμας του νέου Εξοικονομώ, παρατείνοντας την αγωνία στον κατασκευαστικό κλάδο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (πιθανή ημερομηνία Δευτέρα 6 ή Τρίτη 7 Δεκεμβρίου).

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας μέχρι να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη του δημοφιλούς προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης.

Κλιματικός νόμος

Το νέο «Εξοικονομώ» θα συμβάλλει στην επίτευξη του φιλόδοξου εθνικού κλιματικού στόχου για την αναβάθμιση 600.000 κατοικιών έως το 2030. Στην Ελλάδα, το 42% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε κτίρια, με τις κατοικίες να αντιπροσωπεύουν το 79% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 632 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια που θα υπερβούν το ένα δισ. ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμες κατοικίες. Μεταξύ αυτών, είναι όσες υφίστανται νόμιμα, δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες και χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

Εντός 12 μηνών

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου «Εξοικονομώ», τα έργα των ωφελούμενων, τόσο το φυσικό όσο και το οικονομικό αντικείμενο, πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον το 30% των επιλέξιμων εργασιών. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται απένταξη της αίτησης.

Επιχορήγηση έως το 75%

Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης των επιλέξιμων εργασιών ανέρχεται σε 75% για νοικοκυριά με ατομικό και οικογενειακό ετήσιο εισόδημα ύψους 5.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα. Το ποσοστό της επιχορήγησης μειώνεται σταδιακά ανάλογα με τα ετήσια εισοδήματα του δικαιούχου και φτάνει έως το 40%. Ο ανώτατος προϋπολογισμός επιλέξιμων παρεμβάσεων ανά αίτηση μαζί με τον ΦΠΑ δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 28.000 ευρώ.

Πρόκειται για το έκτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, το οποίο σε σχέση με τα προηγούμενα θα έχει αρκετές διαφορές.

Ο μέσος όρος της επιδότησης θα είναι κατά 18% χαμηλότερος από το αμέσως προηγούμενο, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων και των στεγασμένων επιφανειών. Σ

ύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα αναβαθμιστούν 5,15 εκατ. τμ έναντι 3,8 τμ με το προηγούμενο «Εξοικονομώ».

Η ενέργεια που θα εξοικονομηθεί

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι και η αύξηση της συνολικής ενέργειας που θα εξοικονομηθεί. Η αύξηση έχει υπολογιστεί σε 43% συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα. Με το αντίστοιχο κόστος ανά εξοικονομούμενη kWh να μειώνεται κατά επίσης 43%. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, δεδομένου ότι η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Στο νέο πρόγραμμα τροποποιείται σημαντικά και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Για να γίνει πιο δίκαιο και να μην επαναληφθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος, καταργείται η ιεράρχηση της χρονικής υποβολής των αιτήσεων. Παράλληλαθα δημιουργηθεί και λίστα επιλαχόντων.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Επιπλέον στο πρόγραμμα θα υπάγονται πολίτες που έχουν υποβάλει αιτήσεις και βρίσκονται στη λίστα επιλαχόντων, όταν θα εξασφαλίζονται επιπλέον κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το επόμενο ΕΣΠΑ.

Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Λαμβάνεται επίσης μέριμνα για πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.

Στο νέο πρόγραμμα δίνεται προτεραιότητα σε μακροχρόνια άνεργους. Όπως επίσης και σε νοικοκυριά που διαμένουν σε παλαιότερες και χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης κατοικίες, αλλά και σε εκείνα που κατοικούν σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες το χειμώνα.

Με τα προηγούμενα πέντε προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα, έχουν αναβαθμιστεί περίπου 140.000 κτίρια. Η συνολική επένδυση του νέου «Εξοικονομώ» εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025.

Διαβάστε επίσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνέων την Παρασκευή, καθώς το νέο στέλεχος Covid-19 πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της...

ΑΠΕ

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την ανάγκη προγραμματισμού σε βάθος 10ετίας των διαγωνισμών για τις ΑΠΕ απέστειλε ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Σε υπόθεση για γερά νεύρα και με πλούσιο παρασκήνιο εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει τους όρους της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Του Απόστολου Σκουμπούρη Ένα φιλόδοξο «πράσινο» επενδυτικό πρόγραμμα που έως το 2025 θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ δρομολογεί στην Ελλάδα η εταιρεία EDP...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE