Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Τα υπέρ και τα κατά του νέου Εξοικονομώ-Αυτονομώ – Δυσαρέσκεια ΠΟΜΙΔΑ για τα χαμηλά ποσοστά επιδότησης

«Σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, χαρακτηρίζει το νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ, σε μια πρώτη ανάλυση εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ο Κώστας Καράμπαμπας, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Τεχνικός Σύμβουλος Γρ. Ενημερώσεως Εν. Ιδιοκτητών Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το γεγονός ότι έχει τεθεί ως στόχος του προγράμματος να επιδοτήσει περισσότερες κύριες κατοικίες σε συνδυασμό με το ότι ο προϋπολογισμός του είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι έχει οδηγήσει στις παρακάτω βασικές αλλαγές:

1)Μειώθηκε το ποσοστό επιδότησης (πέρυσι έφτανε ως και 95% ενώ φέτος ως 75% και αυτό για τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος δηλαδή με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 5.000€ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 10.000€).

2)Μειώθηκε ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων (πέρυσι έφτανε ως 50.000€ με συντελεστή εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας το 1,2 ενώ φέτος τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 28.000€ και 0,90).

3)Μειώθηκε το εύρος των δικαιούχων στο πρόγραμμα (πέρυσι είχαν δικαίωμα συμμετοχής ιδιοκτήτες μέχρι 120.000€ οικογενειακό εισόδημα ενώ φέτος μέχρι 60.000 οικογενειακό εισόδημα) και

4)Για κατοικίες που νοικιάζονται ως κύρια κατοικία ή έχουν παραχωρηθεί με δωρεάν παραχώρηση, το ποσοστό επιδότησης των ιδιοκτητών τους είναι σταθερό στο 40%, ανεξάρτητο από τα εισοδηματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει με έγγραφά της προς το ΥΠΕΝ και αρθρογραφία του προέδρου της ότι τα μεγάλα θύματα της «ενεργειακής φτώχειας» είναι οι φτωχοί ενοικιαστές που ζουν στα σπίτια ομοίως σχεδόν φτωχών ιδιοκτητών, και ότι θα πρέπει εκεί να στραφεί το βάρος της κρατικής παρέμβασης.  

Από όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ενεργειακός στόχος του προγράμματος παραμένει η άνοδος τριών ενεργειακών κατηγοριών, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των δαπανών από ότι πέρυσι (μιας και μειώθηκε το ποσοστό επιδότησης) με ίδια κεφάλαια ή με δάνειο.

Ακόμα και για την εισοδηματικά χαμηλότερη ομάδα με το μεγαλύτερο ύψος επιδότησης (75%) τίθεται ερώτημα για το αν μπορούν να καλύψουν με άνεση το υπολειπόμενο ποσοστό αλλά και για το αν έχουν δική τους ιδιοκτησία για να μπορέσουν να καρπωθούν το μεγάλο ποσοστό επιδότησης μιας και όπως προαναφέρθηκε, για ενοικιαζόμενες κύριες κατοικίες το ποσοστό επιδότησης είναι μόλις 40%.

Τα πολύ θετικά

Στα πολύ θετικά στοιχεία του προγράμματος είναι ότι καταργείται ως κριτήριο ένταξης σε αυτό η ταχύτητα πληκτρολόγησης των στοιχείων (!), όπως είχε επισημάνει η ΠΟΜΙΔΑ, και θα λαμβάνονται υπόψη με συντελεστές βαρύτητας διάφορα κριτήρια αξιολόγησης όπως το ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, η υφιστάμενη ενεργειακή κατηγορία, οι βαθμοημέρες θέρμανσης, η παλαιότητα της κατοικίας, το εισόδημα και διάφορα κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειας κτλ).

Οι εργασίες που θα επιδοτεί το πρόγραμμα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης/ψύξης και συστήματα ΖΝΧ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον στις επιλέξιμες παρεμβάσεις δεν περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τα οποία θα υπάρχουν ξεχωριστά προγράμματα. Επιπλέον, καταργείται η αίτηση σαν Πολυκατοικία τύπου Β που περιλάμβανε μόνον κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Στον επιλέξιμο προϋπολογισμό εκτός από τις επεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνονται και οι αμοιβές των Μηχανικών για την έκδοση των δυο Ενεργειακών Πιστοποιητικών, για την πιθανή έκδοση αδειών για την υλοποίηση των παρεμβάσεων καθώς και για την σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου/ αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας που είναι υποχρεωτική πλέον για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι για να θεωρηθεί μια κύρια κατοικία επιλέξιμη για το πρόγραμμα θα πρέπει α)να υφίσταται νόμιμα, Β)να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, γ)να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία (το έτος αναφοράς είναι το έτος 2020), δ)Βάσει του Α΄ΠΕΑ (πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης) να βρίσκεται σε ενεργειακή Κατηγορία Γ και κάτω και ε)να έχει εκδώσει (αλλιώς θα επιδοτηθεί από το πρόγραμμα υποχρεωτικά) ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου/ αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας.

Διαβάστε επίσης

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

της Νεφέλης Ζορμπά, Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαβούλευση του οδηγού του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να τεθεί...

BALKAN DESK

Η Σερβία έχει ξεκινήσει την ενεργειακή μετάβαση μέσω της σύνταξης ενός κανονιστικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου της έγκρισης του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα...

ΑΠΟΨΕΙΣ

του Νίκου Φιλιππίδη Πανευρωπαϊκά υπάρχει μεγάλο θέμα με την ενεργειακή μετάβαση. Παρατηρούνται πολλά μπρος-πίσω. Και μέσα σε όλα, πολύς λαϊκισμός και πολιτικά παιχνίδια στις...

ΑΠΕ

Μια αρκετά πρωτότυπη εξέλιξη είχε η τελευταία διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Γερμανία. Αρκετοί διαγωνιζόμενοι ζήτησαν μηδενική κρατική υποστήριξη στις...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE