Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Υπό ένταξη στο Εξοικονομώ, βιοτεχνίες, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία

Νέες εντάξεις στο Εξοικονομώ κλάδων της οικονομίας με υψηλές καταναλώσεις ρεύματος, επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ίδια στιγμή που το υψηλό κόστος των υλικών απειλεί τους προϋπολογισμούς του προγράμματος.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιήσουν οι επιλεγέντες στο νέο Εξοικονομώ.

Λίγες εβδομάδες πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων για τα νοικοκυριά η αγορά οικοδομικών υλικών πλήττεται από σημαντικές ανατιμήσεις.

Πλακάκια, αλουμίνια και σε άλλα υλικά έχουν ανεβάσει σημαντικά το κόστος των παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην αρκούν οι επιδοτήσεις που υπόσχεται το πρόγραμμα. Μόνο τα κουφώματα αλουμινίου έχουν αυξηθεί έως 15%, τα pvc έως 10%, τα μονωτικά υλικά έως 30% και τα στεγανωτικά υλικά έως 20%.

Νέες εντάξεις φούρνων και βιοτεχνιών

Στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ για τις επιχειρήσεις θα ενταχθούν και οι φούρνοι, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο OPEN.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις και οι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία που καταναλώνουν 9 χιλιάδες έως 12χιλιάδες κιλοβατώρες κάθε μήνα επισήμανε ότι ετοιμάζουμε ” μια σειρά δράσεων για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, μικροί βιοτέχνες, oι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας όπως οι φούρνοι, μικροί αλλά μεγάλοι καταναλωτές με μεγάλη κατανάλωση και μεγαλύτεροι βέβαια και η βιομηχανία φυσικά”.

Ο ίδιος προανήγγειλε μια σειρά δράσεων που έχει να κάνει:

  • πρώτον με τα 450 εκατ. τα οποία θα διατεθούν για επενδύσεις μέσα από ένα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενεργειακής αναβάθμισης και ηλεκτρονικής εξοικονόμησης πριν το τέλος του έτους θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και θα ξεκινήσουν οι επενδύσεις.
  • Και δεύτερον προσπαθούμε μέσα από τα εργαλεία και τη κατασκευή φωτοβολταϊκών να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να συμψηφίσουν να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια, πράσινη ενέργεια και έτσι και να προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και να έχουμε χαμηλότερες τιμές”.

Το νέο Εξoικονομώ για τα νοικοκυριά

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ” μέχρι τέλος του Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο Εξοικονομώ” για τα νοικοκυριά και συνέχισε λέγοντας ότι ” η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή τουλάχιστον για 4 εβδομάδες”

Άρα θα μπορεί κάποιος να ετοιμάσει την αίτηση του με άνεση και να μπορέσει να την καταθέσει.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σειρά κριτηρίων όπου εκεί έχουν μπει και κοινωνικά κριτήρια όπως εάν υπάρχει μέλος με αναπηρία, εάν είναι πολύτεκνη οικογένεια, εάν είναι μονογονεϊκή οικογένεια ώστε να είναι πιο υψηλά στην κατάταξη.

Μέσα από τα αντικειμενικά κριτήρια θα βγει μια ιεράρχηση, θα βγει μια κατάταξη, θα υπάρχουν οι δικαιούχοι, θα υπάρχουν και οι επιλαχόντες”.

Επίσης την ίδια ώρα γνωστοποίησε ένα νέο στοιχείο για το πρόγραμμα αυτό.

Όπως είπε “δημιουργούμε για πρώτη φορά μια ειδική υποκατηγορία για τους ενεργειακά ευάλωτους και αδύναμους.

100 εκατ ευρώ μόνο για τα πιο ” φτωχά νοικοκυριά”, αυτοί που έχουν κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης με πολύ μεγαλύτερη επιδότηση. Και για την πολύ μικρή συμμετοχή, την ιδιωτική που ΄ έχουν να κάνουν, κάνουμε ένα ιδιαίτερο εγγυητικό πακέτο με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν το σπίτι τους”.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Γιώργου Αλεξάκη, Πληθαίνουν οι φωνές τις τελευταίες ημέρες για την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό ράλι. Ήδη,...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Του Απόστολου Σκουμπούρη Το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος MYTILINEOS, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην πιο αναπτυξιακή αλλά συνάμα και πιο...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

της Νεφέλης Ζορμπά. Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές, η κρίση που πλήττει με σφοδρότητα...

BALKAN DESK

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προχώρησε σε μια απόφαση έκπληξη ως ελάφρυνση για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφάσισε να καταβάλει άμεσα την επιδότηση...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE