Μενού Ροή
Γερμανία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σχετικά με τη δράση των ακτιβιστών για το κλίμα

Με τελεσίγραφο προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να ξεκινήσει άμεσα τη συζήτηση για ενιαίο εισιτήριο 9 ευρώ/μηνιαίως για όλα τα ΜΜΜ και επιβολή ορίου ταχύτητας 100 χλμ/ώρα στους αυτοκινητοδρόμους, απάντησαν οι ακτιβιστές για το κλίμα στις αντιδράσεις πολιτικών και τις εισηγήσεις για επιβολή ποινών φυλάκισης στους υπεύθυνους για τα προβλήματα που δημιουργούνται πλέον σχεδόν καθημερινά στους δρόμους.

Η οργάνωση «Τελευταία Γενιά», μέλη της οποίας «κολλούν» τα σώματά τους σε κεντρικές οδικές αρτηρίες προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση, ανακοίνωσε σήμερα ότι δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιθώριο έως την Πέμπτη για την έναρξη διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την επαναφορά του εισιτηρίου των 9 ευρώ/μηνιαίως για όλα τα μαζικά μέσα μεταφοράς σε όλη τη χώρα και την εισαγωγή ορίου ταχύτητας 100 χλμ/ώρα σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους. Διαφορετικά, οι δράσεις θα συνεχιστούν, προειδοποιεί η οργάνωση, η οποία δέχεται το τελευταίο διάστημα δριμεία κριτική από όλα τα κόμματα. Κλιμάκωση των πολιτικών αντιδράσεων προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα ο θάνατος ποδηλάτισσας, οποία χτυπήθηκε από μπετονιέρα σε δρόμο του Βερολίνου, εγκλωβίστηκε κάτω από αυτήν και χρειάστηκε να περιμένει ώρες μέχρι να φθάσει στο σημείο το ειδικό όχημα, το οποίο έπρεπε να κάνει συνεχώς παρακάμψεις λόγω των αποκλεισμένων δρόμων. Το γεγονός πυροδότησε αντιδράσεις - ακόμη και από τους Πράσινους - , με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να τονίζει ότι «διαμαρτυρία η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των άλλων χάνει κάθε νομιμότητα και βλάπτει το ίδιο το κίνημα για το κλίμα» και την κυβέρνηση να περιγράφει τις εκδηλώσεις ως «ενέργειες που υπερβαίνουν τα όρια των νόμων μας».

Στη Βαυαρία 12 ακτιβιστές, οι οποίοι απέκλεισαν επί δύο ώρες κεντρικό δρόμο του Μονάχου κολλώντας στο οδόστρωμα τα χέρια τους και λίγο αργότερα επανήλθαν στο σημείο επαναλαμβάνοντας τη δράση τους, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 30 ημερών. «Η προστασία του κλίματος δεν δικαιολογεί το έγκλημα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας Γκέοργκ Αϊζενράιχ, ο οποίος επισήμανε ότι «τώρα βλέπουμε τάσεις ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ ορισμένων από τους ακτιβιστές».

Σε αυτό το πνεύμα, η οργάνωση «Τελευταία Γενιά» δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της και στο Twitter επιστολή «στήριξης» που έλαβε από την ακροαριστερή οργάνωση «Παρεμβατική Αριστερά (iL)», η οποία παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. «Αριστεροί εξτρεμιστές προσπαθούν να επηρεάσουν το κίνημα για την προστασία του κλίματος προκειμένου να το εργαλειοποιήσουν προς το συμφέρον τους», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου Προστασίας του Συντάγματος της Κάτω Σαξονίας στην BILD και έκανε λόγο για «αυξανόμενη ώσμωση του αριστερού εξτρεμισμού με το κίνημα για το κλίμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας