Μενού Ροή
Η ακραία ξηρασία του 2022 προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στη Σλοβακία

Η ακραία ξηρασία επηρέασε μεγάλα τμήματα της Σλοβακίας κατά τη διάρκεια περιόδων που συνήθως βρέχει, με αποτέλεσμα τις χαμηλές γεωργικές αποδόσεις και σοβαρές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα, υποστηρίζει το Υδρομετεωρολογικό Ινστιτούτο της χώρας (SHMÚ) σε πρόσφατη ανάλυσή του.

Το 2022, η πρώτη ξηρασία σημειώθηκε σε έναν τυπικά υγρό Φεβρουάριο και ακολουθήθηκε από ξηρασία τον Μάρτιο, όταν σοβαρή έως ακραία ξηρασία επηρέασε το 27% της χώρας μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την ανάλυση.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου του περασμένου έτους, η ακραία ξηρασία επηρέασε σχεδόν το 60% της χώρας, συνεχίζει η ανάλυση, σημειώνοντας ότι διήρκεσε πάνω από 200 ημέρες σε ορισμένα μέρη.

Οι ξηρασίες προκάλεσαν πολύ χαμηλές αποδόσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα δασικά οικοσυστήματα επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά.

Η ξηρασία είχε επιπτώσεις στη γεωργία, την οπωροκαλλιέργεια και τα δάση, σύμφωνα με το SHMÚ. Προκάλεσε καταστροφή του εδάφους και ήταν απαραίτητη η άρδευση του καλαμποκιού, το οποίο υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι αγρότες ανέφεραν επίσης ότι υπέστησαν σοβαρές ζημιές οι καλλιέργειες ηλίανθου, σόγιας, αγρωστωδών και μηδικής.

«Τα αποτελέσματα της συγκομιδής, η οποία ήρθε πολύ νωρίς (ήδη από τα μέσα Ιουνίου κατά τη διάρκεια της ακραίας ξηρασίας), επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις των αγροτών. Η χειμερινή συγκομιδή ήταν μέτρια ή κατώτερη του μέσου όρου σε πολλές περιοχές», δήλωσε το Ινστιτούτο.

«Οι περισσότεροι καρποί υπέστησαν ζημιές από έντομα και πουλιά λόγω της ξηρασίας. Οι οινοπαραγωγοί από την πεδιάδα του Δούναβη ανέφεραν τις επιπτώσεις της ξηρασίας στα αμπέλια με μικρά μούρα στα τσαμπιά κάτω του μέσου όρου, τα οποία, ωστόσο, ωρίμασαν γρήγορα», συνεχίζει η ανάλυση.

Οι κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν στη Σλοβακία.

«Ολόκληρο το κλιματικό καθεστώς όπως το ξέρουμε αποτελεί παρελθόν. Αρχίζουμε να μετακινούμαστε προς τη νότια Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι το κλίμα μοιάζει περισσότερο με το μεσογειακό. Αυτό γίνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Οι μεταβατικές εποχές μικραίνουν και αυτό είναι ήδη πολύ ορατό», δήλωσε ο κλιματολόγος Γιόζεφ Πέτσο στη EURACTIV Σλοβακίας.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας