Μενού Ροή
Η ατζέντα της επόμενης Συνόδου G7 εστιάζει …στη θάλασσα

Η επόμενη σύνοδος κορυφής της G7, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία, θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο Νότιο Ημισφαίριο, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία την Κυριακή.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, όπου η Μελόνι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν οι μόνες γυναίκες ηγέτες, η Μελόνι δήλωσε ότι η Απουλία, «σύμβολο του διαλόγου μεταξύ Δύσης και Ανατολής», θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής μετά τις ευρωεκλογές του 2024.

Θα είναι μια σύνοδος κορυφής «στην οποία το Νότιο Ημισφαίριο θα έχει κεντρικό ρόλο», δήλωσε η πρωθυπουργός, προσθέτοντας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αφιερωμένης στο «Νότιο Ημισφαίριο» ότι η θάλασσα θα είναι κεντρικό θέμα λόγω της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής της σημασίας.

«Η θάλασσα είναι μέρος του πολιτισμού μας, της κοσμοθεωρίας μας. Οι δημοκρατίες μας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ως ναυτικά έθνη. Η ανακάλυψη και το άνοιγμα νέων θαλάσσιων οδών έφερνε πάντα μεγάλες ιστορικές και κοινωνικές αλλαγές», πρόσθεσε.

Κατά τη συνάντηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η Μελόνι προέβλεψε τις προτεραιότητες της επικείμενης συνόδου κορυφής: σεβασμός των διεθνών κανόνων για την προστασία της Ουκρανίας, η συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η ενεργειακή και οικονομική ασφάλεια, οι μεταναστευτικές ροές και ιδιαίτερη έμφαση στην Αφρική «για την οποία υπήρξε ένοχη λήθη».

Η Μελόνι τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης στην G20 και περιέγραψε την ιταλική προσέγγιση για την Αφρική ως «όχι ληστρική», αλλά μάλλον ως μια αμοιβαία επωφελής εταιρική σχέση.

Η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποχωρήσει πρόωρα από τη σύνοδο κορυφής μετά τις ακραίες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη με κάθε δυνατό τρόπο» για να βοηθήσει την Ιταλία να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες.

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες

Η Μελόνι συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στην G7 ως προσκεκλημένος – και μίλησε για πιθανά σχέδια ένταξης στον ευρωπαϊκό συνασπισμό αεριωθούμενων για την Ουκρανία.

«Δεν διαθέτουμε F16, οπότε δύσκολα μπορούμε να συμμετάσχουμε στο σχέδιο: γίνεται λόγος για πιθανή εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, μια απόφαση που δεν έχουμε λάβει ακόμη και την οποία αξιολογούμε με τους συμμάχους», δήλωσε η Μελόνι .

Ενώ πραγματοποιήθηκαν θετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, η σύνοδος κορυφής ήταν επίσης μια ευκαιρία για διάλογο μεταξύ της Μελόνι και του Μακρόν, αφού επικρίθηκε έντονα για τη μεταναστευτική της πολιτική από πολιτικούς που βρίσκονται κοντά στον Μακρόν.

Ο πρόεδρος του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, ωστόσο, δήλωσε ότι η χώρα του ανησυχεί για τις θέσεις που παίρνει η Ιταλία σχετικά με τα δικαιώματα των LGBTQ+ – ένα θέμα που αποτέλεσε «έκπληξη», καθώς δεν ήταν στην ατζέντα της διμερούς με την Ιταλία, αναφέρουν ιταλικές πηγές.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Μελόνι συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρόεδρο Φουμίο Κισίντα, και τα δύο έθνη έχουν πρόσφατα αναγάγει τις διμερείς σχέσεις στον βαθμό της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας