Μενού Ροή
Η δράση για το κλίμα «η μεγαλύτερη ευκαιρία του αιώνα για τη δημόσια υγεία», αναφέρει έκθεση

Μια νέα έκθεση του επιστημονικού περιοδικού The Lancet προειδοποιεί για την ανάγκη να δράσουμε για να αποφύγουμε τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από την αργή δράση για το κλίμα και την προσαρμογή, χαρακτηρίζοντας τη δράση ως τη «μεγαλύτερη ευκαιρία του αιώνα για τη δημόσια υγεία».

«Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς και αλληλοεπικαλυπτόμενες κρίσεις που είναι επιζήμιες για την ανθρώπινη υγεία και τα μέσα διαβίωσης και απειλούν την ικανότητα προσαρμογής», αναφέρεται στην έκθεση για την Ευρώπη της παγκόσμιας αντίστροφης μέτρησης του Lancet για την υγεία και την κλιματική αλλαγή, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (26 Οκτωβρίου).

Αναφερόταν στην πανδημία COVID-19, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την εμβάθυνση των ανισοτήτων.

Η αντίστροφη μέτρηση του Lancet για την υγεία και την κλιματική αλλαγή είναι μια διεθνής συνεργασία που παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές εκθέσεις δημοσιεύθηκαν ακριβώς πριν από την 27η Διάσκεψη των Μερών της UNFCCC (COP27) που αρχίζει στις 6 Νοεμβρίου στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Μετά το θερμότερο ευρωπαϊκό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, η Ευρώπη αφυπνίζεται για την πραγματικότητα ενός κόσμου που θερμαίνεται και για το τι θα σημαίνει αυτό για την υγεία μας. Η έκθεσή μας αναδεικνύει τις ευρείες επιπτώσεις στην υγεία που ήδη γίνονται αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε η Rachel Lowe, διευθύντρια της αντίστροφης μέτρησης του Lancet στην Ευρώπη.

«Αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας και οι κοινότητες πρέπει να εργαστούν για ένα μέλλον ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε η Lowe, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια έρευνας στο ICREA και επικεφαλής της ομάδας παγκόσμιας ανθεκτικότητας της υγείας στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης (BSC), στην Ισπανία.

Με την Ευρώπη να συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική κρίση, η ήπειρος έχει θέσει σε κίνδυνο ζωές και υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Kim van Daalen, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

«Η καθυστερημένη αντίδραση της Ευρώπης σημαίνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, ενώ παράλληλα χάνουν τα άμεσα και έμμεσα συν-οφέλη για την υγεία που θα μπορούσε να προσφέρει η φιλόδοξη δράση για το κλίμα», δήλωσε ο van Daalen.

Η έκθεση εκτιμά ότι «η ΕΕ έχει συνεισφέρει το 17% των παγκόσμιων σωρευτικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 1950 έως το 2012».

Η ΕΕ εργάζεται επί του παρόντος για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία εγκρίθηκε το 2020 και βάσει της οποίας συμφωνήθηκε ένας Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα το 2021. Ο νόμος αυτός αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και τελικά στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Παρόλο που πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για την επίτευξη των πράσινων στόχων, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έφερε επίσης στο προσκήνιο την εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής ανασφάλειας, εν μέσω των προσπαθειών για τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά της υγείας, η κλιματική αλλαγή αναφέρεται συχνά ως μέρος μιας «ενιαίας προσέγγισης για την υγεία», η οποία υπάρχει και στην επερχόμενη Παγκόσμια Στρατηγική για την Υγεία, που σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Μεγάλη προσοχή δίνεται επίσης στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη μήνυση της γερμανικής κυβέρνησης από πολίτες επειδή δεν ήταν πιο φιλόδοξη, ενώ αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι η εξάπλωση του COVID-19 επιδεινώθηκε λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία

Μετά από ένα καλοκαίρι με καύσωνες στην Ευρώπη, η έκθεση ξεκινά με την επισήμανση των επιπτώσεων της έκθεσης στη θερμότητα στην υγεία, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και για όσους ζουν με υποκείμενες, χρόνιες αναπνευστικές, νεφρικές ή καρδιακές παθήσεις.

«Αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος βιώνει γήρανση του πληθυσμού, αστικοποίηση και υψηλό επιπολασμό χρόνιων ασθενειών», υπογραμμίζει η έκθεση, αναφερόμενη στην αυξημένη ευπάθεια στην έκθεση στη ζέστη κατά 6% από το 1990 έως το 2019 σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Άλλα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν επίσης συχνότερα, όπως οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές, με τις τελευταίες να αφήνουν πολλούς Ευρωπαίους εκτεθειμένους στον καπνό, οδηγώντας σε θανάτους, εισαγωγές σε νοσοκομεία και επιδείνωση των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για την πιθανή εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος, όπως το βακτήριο Vibrio, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία.

Μέχρι στιγμής η Ευρώπη δεν είχε πολλά κρούσματα αυτών των δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών. Ωστόσο, όλα, εκτός από την ελονοσία, έχουν αναφερθεί σε ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια και η έκθεση προειδοποιεί ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα για να περιορίσει την αύξησή τους.

Η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κατέστη σαφές ότι τα συστήματα υγείας της Ευρώπης δεν ήταν καθόλου ανθεκτικά για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία και ότι η ΕΕ χρειαζόταν περισσότερα εργαλεία για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Από τις συζητήσεις αυτές προέκυψε η πρόταση της Επιτροπής για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Η πρόταση είναι μια δέσμη δράσεων που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αρμόδιων οργανισμών της ΕΕ και παράλληλα στην έκδοση κανονισμού για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας. Μεταξύ άλλων, συστήνει επίσης την Ευρωπαϊκή Αρχή για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση έκτακτων υγειονομικών περιστατικών (HERA) και προτείνει έναν ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Lancet, η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να διασφαλίσει ότι τα συστήματα υγείας είναι προετοιμασμένα και μπορούν να προσαρμοστούν, εφαρμόζοντας πράγματα όπως «εθνικά σχέδια ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας για πολλαπλούς κινδύνους», συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και «προβλέψεις μελλοντικών σεναρίων κινδύνου».

«Η προσαρμογή στην υγεία απαιτεί μια πολυτομεακή προσέγγιση, στην οποία θα συμμετέχουν διάφορες υγειονομικές και κυβερνητικές αρχές, φορείς του ιδιωτικού τομέα και η κοινωνία των πολιτών», αναφέρεται στην έκθεση.

Αν και η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν θετικές τάσεις προς την κατεύθυνση περισσότερης δράσης και καλύτερης προσαρμογής, διαπίστωσε ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή παραμελείται και ανταγωνίζεται για οικονομικούς πόρους με άλλες τρέχουσες κρίσεις, όπως η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή: euractiv.gr
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας