Μενού Ροή
Η γεωθερμική ενέργεια θα λάβει ώθηση στη Σλοβακία με τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε κονδύλια της ΕΕ

Η σλοβακική κυβέρνηση αφαίρεσε ένα από τα κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας στη χώρα. Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, τα κονδύλια της ΕΕ θα στηρίξουν τις ερευνητικές γεωτρήσεις – το πιο επικίνδυνο μέρος του έργου από επενδυτικής άποψης.

Τα έργα διερευνητικών γεωτρήσεων δεν είχαν προηγουμένως πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ. Αυτό αποτελούσε πρόβλημα, καθώς η ανόρυξη μιας μόνο γεώτρησης μπορεί να κοστίσει έως και εκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια επένδυση χωρίς βεβαιότητα επιτυχίας είναι επικίνδυνη και μπορεί να αποθαρρύνει τους δυνητικούς επενδυτές.

Η κατάσταση αλλάζει με τα νέα κονδύλια της ΕΕ. Το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να υποστηρίξει την αναζήτηση περιοχών και τις έρευνές τους με στόχο τη σταδιακή αύξηση της γεωθερμίας στο ενεργειακό μείγμα της Σλοβακίας, δήλωσε το τμήμα Τύπου του υπουργείου στη EURACTIV Σλοβακία.

Η χαλάρωση των κανόνων έχει ήδη ενσωματωθεί στο σχέδιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Σλοβακίας – το μοναδικό σλοβακικό επιχειρησιακό πρόγραμμα στα επερχόμενα κονδύλια της ΕΕ. Το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση. Τώρα χρειάζεται το πράσινο φως από την Επιτροπή.

Η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας αποτελεί επίσης μέρος των σχεδίων δίκαιης μετάβασης για τρεις σλοβακικές περιφέρειες, οι οποίες αποτελούν μέρος του Ταμείου δίκαιης μετάβασης. Τα γεωθερμικά έργα στη Σλοβακία έχουν επίσης αναφερθεί ως μέσο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Το γεωθερμικό δυναμικό της Σλοβακίας εκτιμάται σε 5.500 μεγαβάτ. Εάν αξιοποιηθεί πλήρως, η Σλοβακία θα μπορούσε να προμηθεύσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με θερμότητα και, σε μικρότερο βαθμό, με ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας