Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ιταλία ετοιμάζει πακέτο 7,8 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας

Η Ιταλία ετοιμάζεται να εγκρίνει διάταγμα για τη διάθεση 7,8 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της σοβαρής ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο ιταλός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Εβδομάδες ξηρού χειμερινού καιρού έχουν αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με άλλη μια ξηρασία έπειτα από εκείνη του περασμένου καλοκαιριού, καθώς οι χιονοπτώσεις στις Άλπεις ήταν οι μισές απ’ ό,τι συνήθως, σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ένα διάταγμα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας θα εξετασθεί σύντομα από το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa ο υπουργός Γκιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν.

«Είμαστε όλοι δεσμευμένοι να καθορίσουμε τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν με κεφάλαια που έχουν ήδη δεσμευθεί και τα οποία, σύμφωνα με αρχική εκτίμηση, θα φθάσουν τα 7,8 δισεκ. ευρώ», φέρεται να δήλωσε ο Πικέτο.

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ιταλίας πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, προσθέτοντας πως ο Πάδος, ο ποταμός της Ιταλίας με το μεγαλύτερο μήκος που πηγάζει από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά και εκβάλλει στην Αδριατική, έχει 61% λιγότερο νερό από το φυσιολογικό γι’ αυτή την εποχή του χρόνου.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ιταλία είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές γύρω από τον Πάδο, από τις οποίες προέρχεται το ένα τρίτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας και οι οποίες είχαν πληγεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

Για τους επόμενους μήνες, η προτεραιότητα είναι «να έχουμε διαθέσιμη επαρκή ποσότητα νερού για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των ιταλικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών του αγροτικού τομέα», δήλωσε ο Πικέτο Φρατίν.

«Υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα του δικτύου υδροδότησης, το οποίο σε μερικές πειροχές της χώρας έχει διαρροές από τους αγωγούς πάνω από 50%, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που είναι 37%. Μια σπατάλη για την οποία δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε καθυστερήσεις στις επενδύσεις που σχετίζονται με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (NRP), ενώ η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ζητά από τις...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ιταλία θα παρουσιάσει λεπτομερώς την Τρίτη ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση των δαπανηρών λογαριασμών ενέργειας που...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην καθιέρωση ΄΄εργαστηρίου” ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων, μεταξύ πολιτών και επισκεπτών, για την πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξή της, προχωρά η Ελαφόνησος. Ο εν λόγω δήμος, εντάχθηκε σε ευρωπαικό...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η κάθετη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές με τον δείκτη TTF να είναι κάτω από τα 50 ευρώ/MWh στα 47,30...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE