Μενού Ροή
Η Κούβα ζήτησε από τις ΗΠΑ τεχνική βοήθεια για την απορρύπανση μετά τη φονική πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε την Παρασκευή 26/8 ότι ζήτησε και έλαβε τεχνική βοήθεια από τις ΗΠΑ για την απορρύπανση μετά την τεράστια πυρκαγιά σε εγκατάσταση καυσίμων, η οποία προκάλεσε εκτενή καταστροφή και στοίχισε τη ζωή σε 16 μέλη του πυροσβεστικού σώματος.

Ειδικοί από την Κούβα και την ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) συμμετείχαν την Τετάρτη σε συνεδρίαση μέσω βιντεοσυνδιάσκεψης για να συζητήσουν την προσπάθεια καθαρισμού στον χώρο αποθήκευσης καυσίμων, στο λιμάνι της Ματάνσας, ανατολικά της Αβάνας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας χαρακτήρισε «επαγγελματική και καρποφόρα την ανταλλαγή» απόψεων.

Οι κουβανοί ειδικοί ζήτησαν να γίνει αποτίμηση των προσπαθειών μέχρι τώρα και να τους δοθεί πρόσβαση σε δεδομένα για καινοτόμες τεχνικές και διαδικασίες της EPA, άλλων υπηρεσιών και πετρελαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ, εξήγησε το ΥΠΕΞ της νήσου.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από κεραυνό την 5η Αυγούστου στον χώρο αποθήκευσης καυσίμων, τον μεγαλύτερο της Κούβας, στη Ματάνσας, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας. Τέσσερις τεράστιες δεξαμενές, που περιείχαν ως και 52 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου και μαζούτ, κάηκαν. Η εγκατάσταση διέθετε οκτώ τέτοιες δεξαμενές. Χρειάστηκε μια εβδομάδα για την κατάσβεση της φωτιάς. Η κυβέρνηση στην Αβάνα χαρακτήρισε την πυρκαγιά τη χειρότερη του είδους στην ιστορία της χώρας της Καραϊβικής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας, νησιού που δεν απέχει παρά 161 χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές, ως εχθρό. Συνεχίζει να εφαρμόζει εμπάργκο σε βάρος επί δεκαετίες, που επέβαλε λίγο καιρό μετά την επανάσταση με ηγέτη τον Φιδέλ Κάστρο που ανέτρεψε το καθεστώς του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959.

Ωστόσο τον Μάιο, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ήρε ορισμένους περιορισμούς σε βάρος της νήσου, κάτι που η κυβέρνηση του ομολόγου του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ χαρακτήρισε «μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όταν ακόμη μαινόταν η πυρκαγιά, οι ΗΠΑ προσέφεραν τεχνικές συμβουλές στις αρχές της Κούβας τηλεφωνικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας