Μενού Ροή
Η προστασία και η σωτηρία των δασών στο επίκεντρο του 2ου Forum του ΣΠΑΥ

Σε θεσμό εξελίσσεται πλέον το Forum του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ). Φέτος διεξάγεται για δεύτερη φορά και μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε το περσινό, γίνεται πλέον διήμερο (23-24/1) και έχει ως θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας - Η επόμενη ημέρα».

Πρόκειται για ένα διήμερο διαλόγου και προτάσεων μέσα από δέκα βασικές θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών, γενικών γραμματέων, δημάρχων από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων θεσμικών φορέων, καθηγητών πανεπιστημίων, εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων κ.α., με στόχο την ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων όλων των συνεργαζόμενων φορέων και δήμων, ώστε να συνδιαμορφώσουν την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης ημέρας.

Το καλωσόρισμα και την έναρξη των εργασιών στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης, κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. «Το μικρό θαύμα που έχει πετύχει ο ΣΠΑΥ είναι αποτέλεσμα των έντεκα δήμων-μελών του, που περιβάλλουν τον Υμηττό μας και ακούει σε μια μόνο λέξη: στην αγάπη για τον Υμηττό, για το δάσος και το περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον, που 1,5 εκατομμύριο Αθηναίοι, το 10% του πληθυσμού της χώρας μας, ζει και αναπνέει γύρω από τον Υμηττό», είπε αρχικά και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Αυτοδιοίκηση αποδεικνύει στην πράξη, πως με συνέργειες και καλή διάθεση, μπορεί να πετύχει. Ερχόμαστε τώρα για δεύτερη φορά, μετά το πρώτο Forum, το οποίο είχε θέμα τον 'Δεκάλογο Σωτηρίας των Δασών', που κατατέθηκε πέρυσι και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση. Μας έφερε πιο κοντά, μας έφερε σε μια ζύμωση, κάποιες προτάσεις ήδη τις τρέχουν τα υπουργεία, κάποιες άλλες είναι σε εκκρεμότητα, θα έλεγα λοιπόν πως ανοίξαμε έναν σπουδαίο διάλογο και όλα αυτά γεννήθηκαν μέσα από το 1ο Forum. Αυτό έφερε το 2ο, το σημερινό δηλαδή, που έρχεται ως συνέχεια ακριβώς γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι η αυτοδιοίκηση δεν σταματάει, αλλά προχωράει διαρκώς.

Το ζητούμενο για εμάς είναι ότι αύριο, σε δέκα τραπέζια, εξαιρετικοί ομιλητές, πάνω από εκατό, θα αναδείξουν, θα προτείνουν, θα καταθέσουν εμπειρίες και το κυριότερο θα μοιραστούν μαζί μας τεχνογνωσία και απόψεις, που μπορούν να συμβάλουν σε όλο αυτό για το οποίο πολεμάμε ο καθένας από το μετερίζι του».

Αναφερόμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση, είπε: «Το ζητούμενο για εμάς είναι πως αποδείξαμε ότι όταν το κράτος μας εμπιστευτεί και μας δώσει εργαλεία, εμείς ξέρουμε να παράγουμε αποτελέσματα». Και πρόσθεσε αμέσως μετά: «Είναι αυτονόητη υποχρέωση να στηρίζεται η αυτοδιοίκηση στις απαιτήσεις της, γιατί εκφράζει την τοπική κοινωνία. Και όπως είχε πει σωστά ο κ. Στυλιανίδης στο περσινό forum, κανένας δεν μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα, από τις τοπικές κοινωνίες. 'Αρα, αν δεν μας δώσετε τα εργαλεία να φτιάξουμε τα ανάλογα Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να έχει ο καθένας τη θωράκιση στο βουνό του, δεν θα πετύχουμε αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ αναφέρθηκε ακόμη στην επιστημονική κατάρτιση των στελεχών του Συνδέσμου, λέγοντας: «Ο ΣΠΑΥ έχει την επιστημονική ομάδα, την κατάρτιση και την οργάνωση, ώστε να μπορεί να καταθέτει άμεσα τις μελέτες που χρειάζονται, με αποτέλεσμα 6 εκατομμύρια ευρώ που ήρθαν και υλοποιήθηκαν στον Υμηττό. 100 χλμ. δασικοί δρόμοι, που ήταν για δεκαετίες κλειστοί, πάνω από 2.000 στρέμματα δάσους που αποψιλώθηκε, καθαρίστηκε και κλαδεύτηκε και μια τεράστια καύσιμη ύλη, η οποία με τις χιονοπτώσεις έκλεινε δρόμους και μονοπάτια, απομακρύνθηκε με μεγάλη επιτυχία. Παρ' όλα αυτά δεν σταματάμε να διεκδικούμε και να φωνάζουμε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να έχει ρόλο».

Ο κ. Κωνσταντάτος έκανε ειδική αναφορά και στη βοήθεια που μπορεί να παρέχει ο ΣΠΑΥ σε άλλες περιοχές της χώρας. Είπε συγκεκριμένα: «Είναι πολύ συγκινητικό πως ο ΣΠΑΥ αγκαλιάζει αυτή τη στιγμή κι άλλους δήμους κι άλλες περιοχές. Ξεκινήσαμε από την Αρχαία Ολυμπία, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο της και δεσμευτήκαμε ότι ο ΣΠΑΥ θα κάνει τις μελέτες για τις δικές της ανάγκες και τη θωράκιση. Και το ίδιο θα κάνουμε και για τα Καλάβρυτα, για την 'Αρτα, τη Γορτυνία, το ίδιο θα κάνει ο ΣΠΑΥ για όλους τους δήμους, που ζητούν και θέλουν συνέργεια, προκειμένου να τους μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Δώστε επιτέλους την Πολιτική Προστασία στους δήμους, με τα εργαλεία, τα όπλα που χρειαζόμαστε και πιστέψτε, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά».

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ ανέφερε: «Τρία στοιχεία να κρατήσετε από αυτό το φorum. Πρώτον, ο ΣΠΑΥ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ό,τι και να κάνουμε, αν δεν ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά ν' αγαπήσουν το δάσος, να μπουν μέσα και να το προστατεύσουν, έχουμε αποτύχει. Γι' αυτό ο ΣΠΑΥ ξεκινά ένα ευρύ δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Δεύτερον, ο smart-Υμηττός είναι σε εφαρμογή και η θωράκιση μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Εμείς μπορούμε να υπερηφανευτούμε ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο και σύγχρονες τεχνολογίες στις υπηρεσίες μας. Το τρίτο, αν δεν υπάρχει ο παράγοντας άνθρωπος μέσα στο βουνό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Γι' αυτό, ο ΣΠΑΥ δεν υπάρχει και δεν υφίσταται, ο Υμηττός και οι δήμοι το ίδιο και η Πολιτεία ακόμη, αν οι εθελοντές δεν είναι μέσα εκεί άγρυπνοι φρουροί να καταθέτουν την ψυχή τους, για να προστατεύουν το βουνό. Πρέπει να είναι εξοπλισμένοι άρτια για την προστασία τους και την υγεία τους».

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του ΣΠΑΥ και τόνισε μεταξύ άλλων: «Μία σοβαρή και οργανωμένη Αυτοδιοίκηση είναι η Αυτοδιοίκηση της επόμενης ημέρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας ειδικά για την Πολιτική Προστασία. Αρκεί να δουλεύουμε με σύστημα και να ξέρουμε ο καθένας τι πρέπει να κάνει. Για να μείνουν τα δάση μας ζωντανά, πρέπει να τα αγαπήσουμε και να τα ζήσουμε. Και η πρόσκληση που έρχεται τώρα για τα μονοπάτια, κάνει αυτό ακριβώς. Μας βάζει και πάλι μέσα στα δάση. Να φέρουμε τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση, γιατί οι άνθρωποι θα σώσουμε τη φύση. Ο ΣΠΑΥ δείχνει πως μπορούμε να εμπιστευτούμε την Αυτοδιοίκηση».

Παρών την πρώτη ημέρα του Forum ήταν μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο δάσος του Σέιχ Σου και ζήτησε οι πρακτικές του ΣΠΑΥ να πάνε σε όλη τη χώρα.

Αμέσως μετά, οι δήμαρχοι-μέλη του ΣΠΑΥ αναφέρθηκαν στις θεματικές ενότητες του Forum, καθώς τη 2η ημέρα (24/1) θα προεδρεύουν οι ίδιοι στην κάθε μία ξεχωριστά. Συγκεκριμένα οι 10 ενότητες είναι:

1. «Σχεδιασμός και Αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Εργαλείων Στήριξης 2023-2030» (προεδρεύων ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος).

2. «Η Δύναμη της Συνεργασίας των Φορέων στην Πρόληψη των Δασικών Πυρκαγιών» (προεδρεύων ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης).

3. «Πολιτική Προστασία των Δήμων στη Νέα Εποχή» (προεδρεύων ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης).

4. «Ανάδειξη του Υμηττού σε Παγκόσμιο Σημείο Αναφοράς» (προεδρεύων ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος).

5. «Smart Υμηττός. Η Κινητήρια Δύναμη της Τεχνολογίας στην Προστασία του Περιβάλλοντος» (προεδρεύων ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος).

6. «Η Σπουδαιότητα της Μελισσοκομίας και η Εφαρμογή των Μέτρων Αντιπυρικής Προστασίας» (προεδρεύων ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς).

7. «Zero Waste Υμηττός. Το Όραμα για το Πρώτο Βουνό Μηδενικών Αποβλήτων» (προεδρεύων ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης).

8. «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Σχολεία. Οι Νέοι Πρωταγωνιστούν στην Προστασία του Περιβάλλοντος» (προεδρεύων ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης).

9. «Οι Σύγχρονες Προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Το Μεγάλο Στοίχημα της Συντήρησης και Αποκατάστασης των Δασών» (προεδρεύων ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος).

10. «Εθελοντισμός. Συνεργασία και Στήριξη των 'Αγρυπνων Φρουρών' του Υμηττού» (προεδρεύων ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας».

Στο κλείσιμο της 1ης ημέρας του Forum του ΣΠΑΥ βραβεύτηκαν οι εθελοντικές ομάδες των 11 δήμων που τον συνθέτουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας