Μενού Ροή
Η στάθμη της θάλασσας κατά μήκος των ολλανδικών ακτών αυξάνεται

Η στάθμη της θάλασσας κατά μήκος των ολλανδικών ακτών αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο TU Delft, όπως μετέδωσαν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης NL Times.

Οι επιστήμονες από το TU Delft συγκέντρωσαν δεδομένα μετρήσεων από παλιρροιακούς σταθμούς μεταξύ των περιοχών Delfzijl και Vlissingen και διαπίστωσαν ότι η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τους ίδιους, από τη δεκαετία του ’90, η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι τα προηγούμενα 70 χρόνια, κατά περίπου 2,7 χιλιοστά το χρόνο, πάνω-κάτω 0,4 χιλιοστά. Πριν από τη δεκαετία του ’90, η στάθμη της θάλασσας αυξανόταν μεταξύ 0,5 και 1,5 χιλιοστών ετησίως.

Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται «σημαντική επιτάχυνση» στην Ολλανδία, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας διαφέρει επίσης ανά περιοχή. Στη Θάλασσα Wadden, το νερό έχει ανέβει δύο φορές πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη παράκτια περιοχή της χώρας. Επιπλέον, η στάθμη των υδάτων στις παράκτιες περιοχές διαφέρει σημαντικά κατά τη διάρκεια ενός έτους, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συλλογή ακριβών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Riccardo Riva, ερευνητή στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Γεωεπιστημών, το αν αυτό θα πρέπει να αποτελεί ή όχι αιτία ανησυχίας είναι «ένα ερώτημα για τους πολιτικούς».

«Συμβουλεύω πάντως άλλες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στον κόσμο να αγοράσουν το συντομότερο δυνατό εξοπλισμό μέτρησης και να πραγματοποιήσουν μακροχρόνιες μετρήσεις. Η ακριβής γνώση του ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσάς μας είναι στην πραγματικότητα πολύ σημαντική», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας