Μενού Ροή
Ισπανικές μάχες για τη διαχείριση του λιγοστού νερού

Η Ισπανία, που διανύει μία από τις ζεστές χρονιές στην ιστορία της, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα ξηρασίας και λειψυδρίας. Η χώρα βίωσε τον θερμότερο Απρίλιο από το 1961 με το θερμόμετρο να αγγίζει σχεδόν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε πολλές περιοχές το έδαφος έχει αρχίσει να ραγίζει εξαιτίας της ξηρασίας, ενώ δεξαμενές νερού για τη γεωργία την εποχή αυτή θα έπρεπε να είναι γεμάτες τουλάχιστον έως τη μέση αλλά βρίσκονται στο 7% της χωρητικότητάς τους.

Φιλοξενώντας τη μοναδική αναγνωρισμένη έρημο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ισπανία αντιμετωπίζει την ξηρασία πολύ πιο έντονα και με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι οι άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η γειτνίασή της με την Αφρική την τοποθετεί πάνω στην πορεία των θερμών ρευμάτων αέρα που κατευθύνονται προς τα βόρεια από την έρημο Σαχάρα.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών έχουν αρχίσει στη χώρα οι πρώτες «Μάχες για το νερό». Φράγματα, κανάλια ακόμη και συστήματα υδροδότησης από τους ρωμαϊκούς χρόνους στερεύουν με γοργούς ρυθμούς και πλέον μεγάλες αγροτικές βιομηχανίες προσπαθούν να «κλέψουν» το νερό από τους αγρότες με τα προηγμένα συστήματα γεωτρήσεών τους. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές, τους ντόπιους καλλιεργητές και την κυβέρνηση έχει αρχίσει να ξεσπά ένας άτυπος πόλεμος.

Για την Ισπανία, που έχει χαρακτηριστεί το «καλάθι της Ευρώπης» με τους απέραντους σιτοβολώνες –ειδικά στον Νότο– το πρόβλημα είναι και άμεσα οικονομικό. Παρατεταμένη ξηρασία θα σημαίνει όχι μόνο περισσότερα έξοδα για την εισαγωγή φαγητού αλλά και περιορισμένα έσοδα από την αγροτική παραγωγή. Καθώς το φαινόμενο επεκτείνεται και πέρα από τον Νότο, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί κατά 45% φέτος, ενώ η παραγωγή σιταριού κατά 60% λόγω των ελάχιστων βροχών.

Στον απόηχο όλων αυτών, ύστερα από έκτακτη σύσκεψή της, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες οικονομικό πακέτο ύψους 2,2 δισ. ευρώ ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες και να βελτιωθούν οι υποδομές υδροδότησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λουίς Πλάνα, το πακέτο θα περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, επενδύσεις σε φράγματα και προηγμένα συστήματα άρδευσης αλλά και άμεσες επιχορηγήσεις σε αγρότες. Η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου, καθώς οι αγρότες των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη διαχείρισή του Πέδρο Σάντσες, ο οποίος έχει απαγορεύσει της γεωτρήσεις ως περιβαλλοντικά επιζήμιες.

Επιπροσθέτως, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ νόμος που θα απαγορεύει στους κατοίκους της βορειοανατολικής περιοχής της Καταλωνίας να ξαναγεμίζουν τις άδειες πισίνες. Ο νόμος δεν θα αφορά δημόσιες πισίνες ή ξενοδοχεία. ​​​​​​Δεν είναι όμως μόνο η Ισπανία. Η Γαλλία, με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιταριού στην Ε.Ε., αντιμετώπισε το περασμένο καλοκαίρι εκτεταμένες πυρκαγιές και πρωτοφανή ξηρασία. «Δεν φαίνεται πως η κατάσταση θα βελτιωθεί», είχε δηλώσει ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του τον Μάρτιο, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ στην Ιταλία o αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι συνέστησε πρόσφατα ειδική ομάδα για τη διαχείριση της λειψυδρίας που πλήττει τη χώρα.

Πηγή: kathimerini.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας