Μενού Ροή
Ιταλία: Συστήματα έξυπνης άρδευσης λόγω ξηρασίας

H στάθμη του Πάδου, του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, είναι ήδη τόσο χαμηλή όσο πέρυσι το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία κλίματος και περιβάλλοντος στο Μπολτσάνο υποχώρησε φέτος κατά 75% το λιώσιμο των χιονιών, χάρη στο οποίο αποτρέπεται κάθε χρόνο η αποξήρανση του ποταμού. Χωρίς τις απαραίτητες βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα οι ιταλικές αρχές είναι υποχρεωμένες να λάβουν δρακόντεια μέτρα για να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιταλικών περιφερειών για τα εναπομείναντα αποθέματα νερού. Μέχρι σήμερα η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ορίσει διαμεσολαβητή για την κατανομή των υδάτινων αποθεμάτων, τα οποία διεκδικούν καλλιεργητές, πολίτες, αλλά και ο τουρισμός, ο οποίος κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο ερευνητής του Κέντρου Αγροτικής Έρευνας Acqua Campus Φρανσέσκο Καβάτσα, ο οποίος κατευθύνει drone πάνω από ένα χωράφι καλαμποκιού στο Μπούντριο, εξηγεί ότι «με τον τρόπο αυτό συλλέγονται πληροφορίες για το πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά προκειμένου να υπολογιστούν επακριβώς οι ανάγκες». Χάρη στην στάγδην άρδευση διασφαλίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις εξοικονόμηση νερού έως και 70%, σε σύγκριση με τα συστήματα άρδευσης καταιονισμού.

Αισθητήρες τοποθετούνται στα δέντρα

Ο ερευνητής Σαλβατόρε Τζεντίλε ελέγχει την ποσότητα νερού που ρέει μέσα από σωλήνα άρδευσης σε καλλιέργεια μήλων στο ερευνητικό κέντρο Acqua Campus: «Έχουμε τοποθετήσει αισθητήρες μέσα στο δέντρο που μας επιτρέπουν να μετράμε την ταχύτητα ροής του νερού. Μέσω αυτής της μέτρησης γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα νερού που αντλεί το δέντρο από το έδαφος».

Το Acqua Campus εκτιμά ότι το 72% των αγροτών της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια είναι εγγεγραμμένοι στη διαδικτυακή πύλη πληροφοριών Irriframe, που σημαίνει ότι 1.850.000 από τα συνολικά 2.570.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης μπορούν, θεωρητικά τουλάχιστον, να ποτίζονται με ακρίβεια εξοικονομώντας σημαντικές ποσότητες πολύτιμου νερού.

Ο Σιμόνε Κόκι, ιδιοκτήτης της καλλιέργειας αχλαδιού Πασκαλόνε, έχει εγκαταστήσει έξυπνα συστήματα άρδευσης: «Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσο ποτέ στο παρελθόν. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο καταφέραμε να περιορίσουμε στο 50% την κατανάλωση νερού. Ταυτόχρονα όμως πετύχαμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα δέντρα. Το μόνο πρόβλημα για εμάς είναι ότι τα συστήματα έξυπνης άρδευσης είναι πολύ ακριβά».

Πηγή: DW

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας