Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Αιολικά πάρκα στο 2% της Γερμανικής επικράτειας

Φιλόδοξους οικολογικούς στόχους, θέτουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι στην Γερμανία, ενισχύοντας την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για ορθά, αλλά ανεπαρκή μέτρα.

Στην κυβερνητική συμφωνία, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι καθιστούν σαφές πόσο σημαντικός είναι ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς.
Ανακοινώνουν επίσης ότι από εδώ και στο εξής κάθε νέο νομοσχέδιο, οποιουδήποτε υπουργείου, θα αξιολογείται και βάσει των επιπτώσεών του στο περιβάλλον.

Για τη νέα χρονιά τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού σχεδιάζουν ένα ειδικό πρόγραμμα κλιματικής προστασίας, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος μέχρι το 2030 να προέρχεται το 80% του ρεύματος από ΑΠΕ.

Σήμερα το ποσοστό βρίσκεται στο 45%. Κατά συνέπεια ο δρόμος για εντατικότερη παραγωγή ρεύματος από αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι ακόμα μακρύς.

Τέλος της χρήσης άνθρακα μέχρι το 2030

Κατά την εκτίμηση των ειδικών η μαζική ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Θεωρείται δε καθοριστική, έτσι ώστε η Γερμανία να στραφεί στις ΑΠΕ και να τερματίσει νωρίτερα από ό,τι έχει προγραμματιστεί την παραγωγή ρεύματος από άνθρακα. Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι σημειώνουν, στη μεταξύ τους συμφωνία, ότι ο τερματισμός χρήσης άνθρακα θα επιτευχθεί μέχρι το 2030.

Άγνωστο αν οι τρεις εταίροι κάνουν πράξη την δέσμευσή τους να στηρίξουν γενναία οικονομικά τις περιοχές εκείνες, οι οποίες μέχρι σήμερα ζουν από την εξόρυξη άνθρακα.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός προορίζει για την παραγωγή αιολικής ενέργειας το 2% της γερμανικής επικράτειας.

Φωτοβολταϊκά πάνελ θα γίνουν μάλιστα υποχρεωτικά στις στέγες κτιρίων επαγγελματικής χρήσης, ενώ για τις κατοικίες δρομολογούνται επιδοτήσεις και κίνητρα.

Ποιος όμως θα πληρώσει τα φωτοβολταϊκά πάνελ και ποιο ομόσπονδο κρατίδιο θα εγκαταστήσει και σε τι ποσοστό ανεμογεννήτριες;

Πολλά ερωτήματα παραμένουν προς το παρόν ανοιχτά.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι χωρίς την αλματώδη ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας η Γερμανία δεν θα καταφέρει να πετύχει το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2045.

«Η κυβερνητική συμφωνία θέτει ως στόχο τους 1,5 βαθμούς», επιβεβαιώνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Εννοώντας τον στόχο που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2016 για περιορισμό της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο.

Άτολμη η νέα κυβέρνηση στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είναι αποφασισμένοι να τερματίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές μέσα στις αρχές της δεκαετίας του ΄30.

Ανταποκρινόμενος στις επιταγές της ΕΕ ο κυβερνητικός συνασπισμός φιλοδοξεί να εξοστρακίσει από τους γερμανικούς δρόμους μέσα στην επόμενη δεκαετία οχήματα χωρίς ουδέτερο αποτύπωμα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, επικρίνουν ωστόσο την νέα κυβέρνηση. Επισημαίνουν ότι δεν θέτει πιο φιλόδοξους οικολογικούς στόχους από εκείνους που έχει θέσει η ΕΕ για όλες τις χώρες μέλη. Για παράδειγμα η κυβερνητική συμφωνία δεν προβλέπει συγκεκριμένη ημερομηνία για το τέλος των θερμικών κινητήρων στην Γερμανία.

Άτολμη στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής βρίσκει την κυβερνητική συμφωνία και το οικολογικό κίνημα Fridays for Future σε ανακοίνωση Τύπου: «Ο στόχος των 1,5 βαθμών δεν αρκεί», σημειώνουν οι ακτιβιστές.

Παρόμοια αντιδρούν και άλλες οργανώσεις. Διαπιστώνουν μεν πρόοδο σε σχέση με την κυβέρνηση Μέρκελ, εκφράζουν ωστόσο ανησυχία ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Σολτς δεν αρκούν για να αποτρέψουν μια οικολογική καταστροφή. Θα δείξει αν οι εκτιμήσεις των οικολόγων είναι ορθές. Είναι ωστόσο γεγονός, ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση διαθέτει πολύ πιο οικολογικό στίγμα από τις προηγούμενες.

Αναδημοσίευση από την DW

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ημερομηνία 12 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα για τον “Καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονα αυξητική τάση καταγράφεται στους αριθμούς των μετρητών ρεύματος που καταλήγουν στη λεγόμενη “Καθολική Υπηρεσία” με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε κλοιό ανόδου βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου αλλά και συνακόλουθα ηλεκτρικού ρεύματος τις πρώτες δυο εβδομάδες του Αυγούστου δημιουργώντας έντονες αβεβαιότητες για το...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ενεργειακές εταιρείες και οι έμποροι αποκομίζουν τεράστια κέρδη πωλώντας αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς οι τιμές στην ήπειρο εκτοξεύονται, Είναι χαρακτηριστικό ότι...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE