Μενού Ροή
Αλάσκα: Ο Μπάιντεν αναστέλλει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανατρέποντας την απόφαση του προκατόχού του Ντόναλντ Τραμπ,  θα αναστείλει τις μισθώσεις γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αλάσκας εν αναμονή περιβαλλοντικής επανεξέτασης.

Καλύπτοντας περίπου 19 εκατομμύρια στρέμματα (78.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής (ANWR) περιγράφεται συχνά ως η τελευταία μεγάλη έρημος της Αμερικής. Η γιγαντιαία έρημος της Αλάσκας φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη, όπως πολικές αρκούδες, καρίμπου και λύκους. Οι τοπικοί αρχηγοί υποστηρίζουν την κίνηση Μπάιντεν, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προχωρήσει στην πώληση των δικαιωμάτων εξόρυξης πετρελαίου σε περίπου 5% του καταφυγίου, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη λήξη της προεδρικής του θητείας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί στην προστασία του περιβάλλοντος.

"Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι οι εθνικοί θησαυροί της Αμερικής είναι πολιτιστικοί και οικονομικοί ακρογωνιαίοι λίθοι της χώρας μας", ανέφερε σε δήλωση η Εθνική Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζίνα ΜακΚάρθι. "Είναι ευγνώμων για την άμεση δράση του Υπουργείου Εσωτερικών να αναστείλει όλη τη μίσθωση εν αναμονή της επανεξέτασης των αποφάσεων που λήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες της διοίκησης που θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει για πάντα τον χαρακτήρα αυτού του ειδικού τόπου", πρόσθεσε.

Φυλετικοί ηγέτες της περιοχής επαίνεσαν την απόφαση

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Μπάιντεν και το Υπουργείο Εσωτερικών για την αναγνώριση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού μας από την τελευταία διοίκηση και για το ότι μας έβαλε στο σωστό δρόμο προς τα εμπρός», τόνισε ο Tonya Garnett, συντονιστής ειδικών έργων για το Native Village of Venetie Tribal Government,."Αυτό δείχνει ότι, ανεξάρτητα από τις πιθανότητες, οι φωνές των φυλών μας έχουν σημασία."

Η κίνηση της κυβέρνησης του Μπάιντεν επικρίθηκε σε κοινή δήλωση των γερουσιαστών Ρεπουμπλικανών Νταν Σουλίβαν και Λίζα Μούρκοφσκι, μαζί με τον εκπρόσωπο Ντον Γιάνγκ και τον κυβερνήτη Μάικ Ντούνλευ.

"Αυτή η δράση δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να παρεμποδίσει την οικονομία της Αλάσκας και να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή μας ασφάλεια", δήλωσε η κ. Μουρκοφσκι.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας