Μενού Ροή
Αποκαλυπτήρια κλιματικού νόμου - Οι σκέψεις για τα ταξί

της Νεφέλης Ζορμπά,

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμος ο κλιματικός νόμος, ο οποίος θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα αποτυπώνει με σαφήνεια τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η δημόσια διοίκηση και όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες για τη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα περιλαμβάνει προβλέψεις και συγκεκριμένους στόχους σχεδόν για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Όπως είναι αναμενόμενο, έμφαση θα δοθεί στις βασικές πηγές ρύπανσης, όπως την ηλεκτροπαραγωγή, τις μεταφορές και  τα κτίρια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κλιματικός νόμος θα προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 80% έως το 2040 σε σχέση με το 1990, με απώτερο στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών το 2050.

Η στοχοθεσία θα επεκταθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών από το κτιριακό τους απόθεμα, τις δημοτικές συγκοινωνίες και τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους.

Τα ταξί

Ειδικά για τις μεταφορές, εξετάζονται μέτρα για τις πιο ρυπογόνες κατηγορίες οχημάτων, όπως είναι τα ταξί. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό να ενσωματωθεί η πρόβλεψη ότι όλα τα νέα ταξί που θα ταξινομούνται πριν από το τέλος της δεκαετίας θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά.

Το νομοσχέδιο για το κλίμα θα παρουσιαστεί στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, αφού πρώτα εγκριθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τον κλιματικό νόμο η Ελλάδα θα ακολουθήσει στα χνάρια των περισσότερων κρατών μελών της Ευρώπης των 27, τα οποία έχουν αποτυπώσει νομικά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας