Μενού Ροή
Μπέρμποκ ή Χάμπεκ στο κλιματικής αλλαγής και ενέργειας; 

Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) αναμένεται να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Το παρών θα δώσουν ασφαλώς οι δύο συμπροεδρεύοντες των «Πρασίνων» Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ. Και οι δύο εμφανίζονται ως «μπαλαντέρ» για διάφορες θέσεις, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν οι υπόλοιποι συσχετισμοί δυνάμεων.

Είναι πιθανό να δούμε την Μπέρμποκ ή τον Χάμπεκ στο υπουργείο Εξωτερικών ή σε ένα υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ποιος είναι ο Χάμπεκ

Αν δεν προτιμηθούν οι Φιλελεύθεροι για το υπουργείο Οικονομικών, το όνομα του Χάμπεκ ακούγεται και για αυτό το πόστο. Πρόκειται για έναν αντισυμβατικό πολιτικό με φανατικούς φίλους, αλλά και αντιπάλους.

Συγγραφέας και μεταφραστής βιβλίων, με ροπή προς τη φιλοσοφία, μεγαλωμένος στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, ο Χάμπεκ δεν έχει πρόβλημα να «τσαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του και να φωτογραφηθεί για παράδειγμα ξυπόλητος στην παραλία.

Ανήκει στην πιο μετριοπαθή πτέρυγα των Πρασίνων και εξελίσσεται με τα χρόνια σε ηγετική φυσιογνωμία, όπως ήταν παλαιότερα ο Γιόσκα Φίσερ.

Ασφαλώς το SPD θα επιδιώξει να αφήσει τη «σφραγίδα» του στην κυβέρνηση, διατηρώντας υπουργεία με σοσιαλδημοκρατική παράδοση.

Ποια είναι η Μπέρμποκ

Η Αναλένα Μπέρμποκ έγινε μέλος του κόμματος των Πρασίνων το 2005. Τον Οκτώβριο του 2008 εξελέγη στο εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματός της στο Βρανδεμβούργο και ανέλαβε την προεδρία του τον επόμενο χρόνο, ένα αξίωμα που κατείχε μέχρι το 2013. Από το 2009 έως το 2012 ήταν επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ευρωπαικού Πράσινου Κόμματος.

Το 2009, η Μπέρμποκ έθεσε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα στις ομοσπονδιακές εκλογές. Το 2013 ήταν υποψήφια του Πράσινου Κόμματος σε εκλογική περιφέρεια του Πότσνταμ, καθώς και πρώτη στην λίστα του κόμματος για το ομόσπονδο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Μέσω της εκλογικής λίστας έγινε μέλος της Μπούντεσταγκ.

Κατά την πρώτη θητεία της, η Μπέρμποκ ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας καθώς και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Στην κοινοβουλευτική της ομάδα υπήρξε ομιλήτρια για την κλιματική πολιτική. Με αυτή της την ιδιότητα συμμετείχε στα Συνέδρια των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Βαρσοβία (2013), Λίμα (2014), Παρίσι (2015) και Μαρακές (2016).

Στις εκλογές του 2017, η Μπέρμποκ ήταν και πάλι επικεφαλής της λίστας στην πολιτεία του Βρανδεμβούργου και διατήρησε την έδρα της στο κοινοβούλιο.

Στις 27 Ιανουαρίου 2018, στο εθνικό Συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων στην πατρίδα της, το Ανόβερο, η Μπέρμποκ εξελέγη μία από τους δύο ισότιμους συμπροέδρους του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μαζί με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ. Κέρδισε το 64% των ψήφων, περισσότερο από την συνυποψήφιά της Άνια Πιλ. Στο συνέδριο του κόμματος το 2019 επανεξελέγη με 97,1%, το υψηλότερο αποτέλεσμα για πρόεδρο του κόμματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας