Μενού Ροή
Δ. Κολυνδρίνη: Η ενεργειακή κρίση εντείνει την ατμοσφαιρική ρύπανση

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν συνολικά από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, τα αποτελέσματα της διερεύνησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του εδάφους του Βόλου, από διάφορα προγράμματα που εκπόνησαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δημόκριτος, αλλά και άλλα ανεξάρτητα πιστοποιημένα εργαστήρια.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου η αντιπεριφερειάρχης, Δωροθέα Κολυνδρίνη, που απέδωσε την καθυστέρηση των νέων σύγχρονων σταθμών μέτρησης της αερορύπανσης, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, στο νομικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία. Επιπλέον τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν προέκυψε από τις μετρήσεις κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και για το λόγο αυτό δεν υπήρξε σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση.

Η κ. Κολυνδρίνη επισήμανε ότι η αύξηση των pm10 και των pm2,5 που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξηγείται από τη χρήση των ξύλων των καύσιμης ύλης, από τη στιγμή που προέκυψε η ενεργειακή κρίση με τις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι στα ύψη. “Είναι θέμα κεντρικής διοίκηση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, διότι πολλές πόλεις της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ειδικά μετά τις 9μ.μ. που ανάβουν τζάκια και δη στο Βόλο με τη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση και με το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής. Όσο δεν δίνονται επιδοτήσεις και δεν πέφτουν οι τιμές το πρόβλημα θα κορυφώνεται”, τόνισε.

Ανέφερε επιπλέον τα αποτελέσματα των μετρήσεων για βαρέα μέταλλα εκπόνησε πιστοποιημένο εργαστήριο σε σημεία της πόλης του Βόλου και κοντά σε βιομηχανίες για ένα χρόνο και πλέον ολοκληρώθηκε η διαδικασία και θα παραδοθούν. Επιπλέον ο Δημόκριτος έκανε μετρήσεις στα απαέρια των καμινάδων των εργοστασίων και θα παραδώσει τα αποτελέσματα σύντομα. Ολοκληρώθηκε επίσης και η έρευνα ποιότητας της ατμόσφαιρας σε σχέση με τις οσμές από την κ. Σαμαρά του ΑΠΘ και έγινε συσχέτιση οσμών και βιομηχανιών και της επικινδυνότητάς τους. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των μετρήσεων θα ανακοινωθούν αφού μελετηθούν από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας της ΠΕΜΣ.

Τέλος σε ότι αφορά την “υποτιθέμενη καθυστέρηση” στην τοποθέτηση νέων σύγχρονων σταθμών μέτρησης ρύπων της ατμόσφαιρας, η κ. Κολυνδρίνη απάντησε ότι η όλη διαδικασία προμήθειας ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα καθώς εκκρεμούσαν στα δικαστήρια προσφυγές εταιρειών που δεν πήραν το έργο. “

Πριν από ένα μήνα προμηθευτήκαμε ένα σύγχρονο σταθμό που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο για να αντικαταστήσει αυτό που χάλασε στο 1ο Δημοτικό. Οι δύο νέοι είναι από το ΕΣΠΑ και οι τρεις δίνουν αποτελέσματα και για άλλους ρυπαντές σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Θα γίνεται συνεχής πληροφόρηση και διάχυση μέσω πινακίδων και ιστοσελίδας και θα υπάρχει προειδοποίηση για τους πολίτες όταν υπάρχει υπέρβαση. Θα ενταχθούν στο δίκτυο του υπουργείου. Είναι οι μόνοι πιστοποιημένοι και τα αποτελέσματα των μετρήσεων μπορούν να ανακοινώνονται. “Ο,τιδήποτε άλλο δεν είναι έγκυρο και είναι ποινικά κολάσιμο”, τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας