Μενού Ροή
Δυσφορία σε Βερολίνο και Παρίσι για τα «απογοητευτικά» αποτελέσματα της COP27

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι απογοητευμένες από την έλλειψη συνολικής φιλοδοξίας που επέδειξαν τα κράτη όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών σε χώρες που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων, όπως η Κίνα και η Ινδία, κατά τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων της COP27 που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αίγυπτο.

Τα τελικά συμπεράσματα, τα οποία περιελάμβαναν κυρίως ένα ταμείο για τις φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, δεν ικανοποίησαν τους Γερμανούς υπουργούς, οι οποίοι επισήμαναν την έλλειψη φιλοδοξίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη μείωση των εκπομπών απέχουν πολύ από το να είναι επαρκή, δεδομένου του δραματικού αντίκτυπου που έχει ήδη η κλιματική κρίση», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Το χάσμα προς τον 1,5 βαθμό παραμένει τεράστιο και ορισμένες χώρες έχουν μπλοκάρει κάθε προσπάθεια να το κλείσουν λίγο», πρόσθεσε η ίδια. Η ίδια επεσήμανε ότι η δέσμευση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μπλοκαρίστηκε από «μεγάλους ρυπαντές και πετρελαιοπαραγωγά κράτη».

Ομοίως, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της διάσκεψης «δεν μπορεί πραγματικά να μας κάνει να είμαστε ικανοποιημένοι».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χάμπεκ, η συνεχής πίεση της ΕΕ και της Γερμανίας κατάφερε τουλάχιστον να εξασφαλίσει το status quo, με τον στόχο του 1,5% να εξακολουθεί να προβλέπεται στα συμπεράσματα.

«Η συνεπής στάση της ΕΕ και η συνετή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων από τη Γερμανία απέτρεψαν το να μείνουν τα συμπεράσματα από το Παρίσι και τη Γλασκόβη πίσω», δήλωσε.

Ενώ η σύνοδος κορυφής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Τόσο η ΕΕ όσο και η Γερμανία ήταν διατεθειμένες να μην έχουν «κανένα αποτέλεσμα, παρά ένα κακό αποτέλεσμα» και απείλησαν να μπλοκάρουν κάθε συμπέρασμα που θα ήταν πολύ αποδυναμωμένο.

Από την πλευρά της, η Γαλλία δήλωσε ότι τουλάχιστον ο στόχος του 1,5°C διατηρήθηκε.

«Η συμφωνία της COP27 δεν είναι τόσο φιλόδοξη όσο θα θέλαμε εμείς οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι. Διατηρεί όμως το ουσιώδες: τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C», έγραψε στο Twitter η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Αγκνές Πανιέρ-Ρουνάτσερ.

«Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πιο ευάλωτων χωρών με ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός: τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις απώλειες και τις ζημιές που συνδέονται με τις κλιματικές καταστροφές», πρόσθεσε η ίδια.

Απογοήτευση και στη Μπρατισλάβα

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι του σλοβακικού υπουργείου Περιβάλλοντος εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής COP27 για το κλίμα, καθώς δεν περιλαμβάνουν τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Ο επικεφαλής της σλοβακικής εκπροσώπησης και υφυπουργός του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μιχάλ Κίτσα, εξήγησε στην εφημερίδα Denník N ότι η έγκριση του ταμείου ήταν ένας «μεγάλος συμβιβασμός» από την πλευρά της ΕΕ.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να συνεισφέρουμε σε αυτό το ταμείο κάποια στιγμή στο μέλλον», δήλωσε ο Κίτσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως προϋπόθεση για τη σύσταση του ταμείου το τελικό κείμενο από το Σαρμ ελ Σέιχ, το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμευση να σταματήσει η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών έως το 2025 και τη δέσμευση να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων χωρίς τεχνολογίες δέσμευσης του άνθρακα. Ωστόσο, τελικά υπαναχώρησε και κανένα από τα δύο δεν αναφέρεται στα τελικά έγγραφα.

Παρ’ όλα αυτά, η Σλοβακία και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ «δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τη σημαντική απροθυμία πολλών χωρών να τηρήσουν τις ήδη διατυπωμένες δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

«Από αυτή την άποψη, αυτή η διάσκεψη για το κλίμα είχε σχεδόν μηδενική συμβολή», δήλωσε ο Κίτσα. «Υπήρξαν μάλιστα συζητήσεις για τη δημιουργία μιας άλλης πλατφόρμας στο μέλλον μεταξύ χωρών που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν καλύτερα από το να συμμετάσχουν σε κάτι που βολεύει μόνο μεγάλους ρυπαντές όπως η Κίνα», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας