Μενού Ροή
Έρευνα της McKinsey αναγνωρίζει τη σημασία των πλαστικών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Σε πείσμα των γενικόλογων μονόπλευρων προσεγγίσεων, περισσότερο από ποτέ μάς χρειάζονται σήμερα ψύχραιμες φωνές, επιστημονικές προσεγγίσεις, ειλικρινής διάλογος και άμεση δράση, αν θέλουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τον πλανήτη Γη.

Αυτό τονίζει o Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση μελέτης της εταιρείας McKinsey η οποία συμπεραίνει ότι «τα πλαστικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Με τίτλο «Climate Impact of Plastics», η μελέτη αποδεικνύει ότι στις περισσότερες εφαρμογές τα πλαστικά έχουν χαμηλότερη συνολική συνεισφορά σε αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα εναλλακτικά υλικά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι, στις ημέρες μας, κατηγορούνται σχεδόν… για τα πάντα.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε πέντε τομείς με την υψηλότερη κατανάλωση πλαστικών: συσκευασία, κατασκευές, καταναλωτικά αγαθά, αυτοκινητοβιομηχανία και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Οι κλάδοι αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της παγκόσμιας χρήσης πλαστικών. Επιλέχθηκαν επίσης αντιπροσωπευτικά προϊόντα και εφαρμογές, για την παραγωγή των οποίων είναι διαθέσιμα σήμερα εναλλακτικά υλικά. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πλαστικά έχουν χαμηλότερη συνολική συνεισφορά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα εναλλακτικά υλικά, σε 13 από τις 14 περιπτώσεις που εξετάσθηκαν. Η εξοικονόμηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χάρη στα πλαστικά, κυμαίνεται από 10% έως 90%, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον κύκλο ζωής του προϊόντος όσο και τον αντίκτυπο της χρήσης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης έρχονται να τονίσουν όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει ο ΣΒΠΕ, για τη σημαντική συμβολή των πλαστικών στη βελτίωση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Ο ΣΒΠΕ υποστηρίζει σταθερά ότι η δαιμονοποίηση των πλαστικών δεν είναι μία ψύχραιμη προσέγγιση, ούτε πολύ περισσότερο μία προσέγγιση που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη στις τρεις εκδοχές της: οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική. Η κυκλική οικονομία δεν μπορεί να συσχετίζεται με τις απαγορεύεις ή και τον περιορισμό των πλαστικών, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν διαχρονικά αποδείξει την τεράστια συμβολή τους: στην υγεία, στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στο μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα (συγκριτικά με άλλα υλικά).

Με το βλέμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη, οι ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών έχουν διακηρύξει τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία. Για τον σκοπό αυτό, έχουν προχωρήσει με καινοτόμο πνεύμα σε επενδύσεις για τον επανασχεδιασμό των προϊόντων τους, αναπτύσσουν εργαλεία και τεχνικές για βιώσιμη παραγωγή, ενώ επίσης επικεντρώνονται στον στόχο να γίνει ευκολότερη η διαδικασία της ανακύκλωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να πορεύεται ο ΣΒΠΕ, που βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, προκειμένου να δοθούν οι βέλτιστες λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος για βιώσιμη ανάπτυξη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας