Μενού Ροή
Κοινή πρωτοβουλία Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας ύψους 74 εκατ. ευρώ για την κλιματική έρευνα

Το Δουβλίνο και το Λονδίνο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα υποστήριξης ερευνητών που εργάζονται σε θέματα κλιματικής αλλαγής, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Η πρωτοβουλία ύψους 74 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσει μια σειρά εικονικών συνεργατικών ερευνητικών κέντρων σε ολόκληρη την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επικεντρωθούν σε εργασίες που σχετίζονται με δύο βασικούς τομείς: το κλίμα και τα βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων.

Τα κέντρα θα συγκεντρώσουν ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς ερευνητές μαζί με φορείς χάραξης πολιτικής και από τις δύο χώρες και το καθένα θα χρηματοδοτηθεί για έξι χρόνια.

Το πρόγραμμα πρόκειται να διαχειριστούν από κοινού το Science Foundation Ireland, το Υπουργείο Γεωργίας της Βόρειας Ιρλανδίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και το Υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Συνεργαζόμενοι μπορούμε να προωθήσουμε νέες ερευνητικές συνεργασίες που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση τόσο του κλίματος όσο και των βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων», δήλωσε ο Simon Harris, Υπουργός Περαιτέρω και Ανώτερης Εκπαίδευσης, Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών της Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν όλους μας».

Οι συμμετέχοντες οργανισμοί θα ανοίξουν, στα μέσα Νοεμβρίου, πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα, το οποίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων της Βόρειας Ιρλανδίας, Edwin Poots, αντιπροσωπεύει «μια σημαντική κοινή επένδυση» στους τομείς που θα καλύψει.

«Ανυπομονώ να ανταποκριθεί η ερευνητική μας κοινότητα στην πρόσκληση και στη συνέχεια να παράσχει παγκοσμίως κορυφαία συνεργατική επιστήμη για να παράσχει τα στοιχεία και την καινοτομία που χρειαζόμαστε για να μπορέσει η Βόρεια Ιρλανδία να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κρίση της βιοποικιλότητας με τον σωστό τρόπο- εξισορροπώντας το κλίμα, την αποδοτικότητα της οδήγησης, το περιβάλλον και τις πράσινες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας