Μενού Ροή
Κυβέρνηση Ιρλανδίας: «Επείγουσα δράση» απαιτείται για την προετοιμασία για το κλίμα του μέλλοντος

Η Ιρλανδία δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και εκείνες που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Συμβουλευτικό Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη δράση για το κλίμα.

Σε δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη (20 Ιουλίου), το Συμβούλιο ζήτησε αλλαγές στο Εθνικό Πλαίσιο Προσαρμογής (ΕΠΠ) της Ιρλανδίας, μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ευπάθειας της χώρας στην κλιματική αλλαγή.

Το μήνυμα έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου η Ιρλανδία κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα των τελευταίων 135 ετών, φτάνοντας τους 33,1 βαθμούς τη Δευτέρα, εν μέσω του πανευρωπαϊκού καύσωνα που προκάλεσε θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

«Η Ιρλανδία δεν είναι προετοιμασμένη για το σημερινό κλίμα και το κλίμα του μέλλοντος πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερο με συχνότερους και ακραίους καύσωνες, πλημμύρες και παράκτιες πλημμύρες», δήλωσε το Συμβούλιο.

Το ισχύον ΕΠΠ παρέχει μια «στέρεη βάση» για την προσαρμογή, συνέχισε ο ανεξάρτητος φορέας, αλλά «η διαδικασία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην Ιρλανδία μέχρι σήμερα έχει πολύ συχνά παραμεριστεί και επισκιαστεί από την εστίαση στον μετριασμό».

Το Συμβούλιο συνιστά να επικαιροποιηθούν τα υφιστάμενα τομεακά σχέδια προσαρμογής και να εκπονηθούν πρόσθετα για τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο τουρισμός και ο αθλητισμός.

«Η Ιρλανδία πρέπει να λάβει επειγόντως τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει ότι είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτική σε έναν κόσμο όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο σοβαρά», δήλωσε ο καθηγητής Peter Thorne, πρόεδρος της Επιτροπής Προσαρμογής του Συμβουλίου.

«Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε κυβερνητικό, υπηρεσιακό και εθνικό επίπεδο πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι στο σχεδιασμό και τις δράσεις προσαρμογής, ώστε να μπορούν να λάβουν υπόψη τους όλο το φάσμα των πιθανών αλλαγών που προβλέπονται».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας