Μενού Ροή
Οι πλούσιοι ρυπαίνουν περισσότερο

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του πλουσιότερου 1% της ανθρωπότητας κινδυνεύουν να είναι 30 φορές μεγαλύτερες από αυτές που είναι συμβατές με τη διατήρηση της παγκόσμιας θέρμανσης κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Oι επιστήμονες προτρέπουν τις κυβερνήσεις να «περιορίσουν την κατανάλωση άνθρακα πολυτελείας» των ιδιωτικών τζετ. μεγαγιοτ και διαστημικά ταξίδια.

Σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού, κάθε άτομο στη Γη πρέπει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά μέσο όρο στους 2,3 τόνους έως το 2030, περίπου το ήμισυ του μέσου όρου του σήμερα.

Το πλουσιότερο 1% - που είναι πληθυσμός μικρότερος από τη Γερμανία - είναι σε καλό δρόμο να απελευθερώνει 70 τόνους CO2 ανά άτομο ετησίως εάν συνεχιστεί η τρέχουσα κατανάλωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συνολικά θα αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών εκπομπών έως το 2030, από 13% των εκπομπών το 1990. Εν τω μεταξύ, το φτωχότερο 50% θα απελευθερώνει κατά μέσο όρο έναν τόνο CO2 ετησίως.

«Μια μικροσκοπική ελίτ φαίνεται να έχει ένα ελεύθερο πέρασμα για να ρυπάνει», δήλωσε η Nafkote Dabi, επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα στην Oxfam, η οποία ανέθεσε τη μελέτη του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής (IEEP) και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI).

«Οι υπερμεγέθεις εκπομπές τους τροφοδοτούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο τον διεθνή στόχο περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης», είπε.

Με ιδιωτικό τζέτ στην COP26

Η έρευνα έρχεται καθώς παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Cop26 για να συζητήσουν τρόπους περιορισμού των εκπομπών και διατήρησης του στόχου 1,5 C στο τραπέζι, με αρκετούς αντιπροσώπους να φτάνουν στη διάσκεψη για το κλίμα με ιδιωτικό τζετ, συμπεριλαμβανομένων των Boris Johnson, Prince Charles και Jeff Bezos.

Η φιλανθρωπική οργάνωση προτρέπει τους πλουσιότερους πολίτες να επιταχύνουν τη δράση για την παγκόσμια θέρμανση μειώνοντας τις δικές τους εκπομπές CO2 σύμφωνα με τους στόχους του Παρισιού και χρησιμοποιώντας την επιρροή και την οικονομική τους υποστήριξη για να οδηγήσουν μια πράσινη οικονομία.

Ο Τζέιμι Λίβινγκστον, επικεφαλής της Oxfam Σκωτίας, είπε ότι το Cop26 ήταν μια «στιγμή αλήθειας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής». Είπε: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν τρόπους για τον περιορισμό των υπερβολικών εκπομπών και τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης και πρέπει να το κάνουν εδώ και τώρα στη Γλασκώβη. Η καθυστέρηση κοστίζει ζωές».

Τα διαστημικά ταξίδια

Νωρίτερα φέτος ο Μπέζος πήγε στο διάστημα με τον πύραυλο New Shepard του, ο Sir Richard Branson πήγε στην άκρη του διαστήματος με τον Virgin Galactic Rocket του και η εταιρεία του Elon Musk υπόσχεται να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη. Οι εκπομπές από μια πτήση 11 λεπτών στο διάστημα ανέρχονται σε τουλάχιστον 75 τόνους, που θα υπερέβαιναν τις εκπομπές καθ' όλη τη διάρκεια ζωής ενός από τα φτωχότερα δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη.

Το έγγραφο δείχνει ότι ο αγώνας για να διατηρηθεί ο 1,5 C σε κοντινή απόσταση δεν παρεμποδίζεται από την κατανάλωση των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη, αλλά από τις υπερβολικές εκπομπές ρύπων των πλουσιότερων πολιτών του κόσμου, δήλωσε ο Tim Gore, συγγραφέας της ενημέρωσης και επικεφαλής του low -Πρόγραμμα CO2 και κυκλικής οικονομίας στο ΙΕΕΠ.

Ακόμη και οι συνολικές εκπομπές που παράγονται από το πλουσιότερο 10% θα μπορούσαν να επαρκούν για να υπερβούν το ποσό που διατίθεται για διατήρηση εντός των στόχων του 1,5 C έως το 2030 – ανεξάρτητα από το τι κάνει το άλλο 90% του πληθυσμού.

Ο Γκορ είπε: «Για να καλυφθεί το χάσμα εκπομπών έως το 2030, είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να στοχεύσουν τα μέτρα στους πλουσιότερους και υψηλότερους εκπομπούς τους – οι κρίσεις του κλίματος και της ανισότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Αυτό περιλαμβάνει τόσο μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης άνθρακα πολυτελείας, όπως τα megayachts, τα ιδιωτικά τζετ και τα διαστημικά ταξίδια, όσο και τον περιορισμό των επενδύσεων έντασης για το κλίμα, όπως οι μετοχές σε βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας