Μενού Ροή
Οι Σλοβάκοι θεωρούν την κλιματική αλλαγή απειλή, αλλά δεν θέλουν δραματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους

Οι περισσότεροι Σλοβάκοι θεωρούν την κλιματική αλλαγή σοβαρή απειλή. Ωστόσο, προτιμούν λύσεις που δεν επιφέρουν σημαντική μείωση των εκπομπών και που δεν επηρεάζουν δραματικά τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Masaryk στο Μπρνο έριξε περισσότερο φως στις απόψεις των Σλοβάκων σχετικά με τα κλιματικά θέματα. Ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι έχουν ελάχιστη ιδέα για το πώς θα το καταπολεμήσουν. Για παράδειγμα, το 40% πιστεύει ότι η φύτευση περισσότερων δέντρων θα ήταν αρκετή για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού συγχέουν επίσης την κλιματική αλλαγή με την εξάντληση του όζοντος.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν κάποια ιδέα για το από πού προέρχονται οι περισσότερες εκπομπές και ποιες λύσεις είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο ερευνητής Tomáš Chabada από τη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Masaryk.

Όταν ρωτήθηκαν αν είναι πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά τους, το 60% απάντησε ναι. Ωστόσο, δραματικά λιγότεροι άνθρωποι θα ήταν πρόθυμοι να το κάνουν αν οι αλλαγές αυτές επέφεραν μείωση του βιοτικού επιπέδου, υψηλότερες τιμές ή υψηλότερους φόρους.

Οι Σλοβάκοι διαφωνούν ιδιαίτερα με τα μέτρα μείωσης των εκπομπών στις μεταφορές και την ηλεκτροκίνηση. Από την άλλη πλευρά, τάσσονται υπέρ μέτρων όπως η ανακαίνιση κατοικιών ή η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδωσαν επίσης ένα θετικό εύρημα. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εκπομπών από τη Σλοβακία, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν να το κάνουν άλλες χώρες. Μόνο το ένα δέκατο των ερωτηθέντων είχε αντίθετη άποψη.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας