Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

SMART CITIES

Όλες οι αλλαγές του νέου κλιματικού νόμου – Μια διετία πίσω πάει η κατάργηση των καυστήρων – Αλλαγές και στην ηλεκτροκίνηση

Θέμα λίγων ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου, ο οποίος θα αποτελέσει μαζί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) τον οδικό χάρτη της χώρας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το σχέδιο νόμου για τον κλιματικό νόμο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, μετά από μακρά περίοδο δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώθηκε περισσότερο από δύο μήνες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και μέτρα που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες, όπως τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τις επιχειρήσεις και τα κτίρια.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές διατάξεις, έπειτα από προβληματισμούς που είχαν εκφράσει αρκετοί φορείς και κυρίως οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων θέρμανσης πετρελαίου αναμένεται να μετατεθεί χρονικά κατά δύο έτη και να ισχύσει από το 2025 και όχι από το 2023 που προβλεπόταν αρχικά, για τις περιοχές με διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου.

Κατά ένα έτος θα μετατεθεί και η υποχρεωτική καταγραφή στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ανθρακικού αποτυπώματος για εγκαταστάσεις όπως βιολογικοί καθαρισμοί, ΧΥΤΑ, τουριστικές υποδομές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 01.01.2024.

Στις επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα, θα προστεθούν και οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών όπως ο ΟΑΣΑ και ο ΟΑΣΘ.

Στο ίδιο μέτρο εμπίπτουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο ΧΑΑ, τα πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και αλυσίδες λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 500 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο νόμου, η υποχρέωση υποβολής ετήσιων εκθέσεων θα ξεκινήσει από το 2023, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτή να μετατεθεί κατά ένα ή δύο χρόνια.

Στην ηλεκτροκίνηση

Ο κλιματικός νόμος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με αλλαγές και σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι θα αποσυρθεί η διάταξη που προέβλεπε ότι από το 2030 θα απαγορευθεί η πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, λόγω των έντονων αντιδράσεων που είχε προκαλέσει. Το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να συνταχθεί με την εισήγηση που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό, σύμφωνα με την οποία το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2035.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στις υπόλοιπες ημερομηνίες που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση. Το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε ότι από το 2023, το 25% των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά, ρύπων έως 50γρ CO2/χλμ και ότι από το 2025 όλα τα νέα ταξί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα.

Διαβάστε επίσης

ΑΠΕ

του Γιώργου Νέλλα Την θεσμοθέτηση δύο νέων τελών υπέρ των δήμων, αφ’ ενός στα έργα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά) δίπλα σε ταμιευτήρες, λίμνες και...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας της ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Cenergy Hodlings η οποία με την προσθήκη των νέων μεγάλων έργων που ανέλαβαν...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο, αναμένεται να κατατεθούν δύο τροπολογίες για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 600 ευρώ στους...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με “Θετική Αναφορά” η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την εποπτεία της ενεργειακής αγοράς την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των Προμηθευτών...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE