Μενού Ροή
Ρώμη: η πρωτεύουσα που επιβαρύνεται από σκουπίδια και πυρκαγιές

Για τέταρτη φορά μέσα σε ούτε ένα μήνα, η Ρώμη επλήγη από μεγάλη πυρκαγιά το Σάββατο (9 Ιουλίου), θέτοντας σε κίνδυνο ορισμένες γειτονιές.

«Οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την πόλη τις τελευταίες ημέρες είναι μια εντυπωσιακή αλληλουχία επεισοδίων που επιβαρύνουν τη Ρώμη και τους κατοίκους της», έγραψε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος της ταλαιπωρημένης ιταλικής πρωτεύουσας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Αν και η πυρκαγιά που προέρχεται από το πάρκο Centocelle είναι πλέον υπό έλεγχο, μια έρευνα θα ρίξει φως στα αίτια της έκρηξης της πυρκαγιάς, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να υπάρχουν εγκληματικά δίκτυα πίσω από αυτά τα γεγονότα.

Ο Γκουαλτιέρι, αριστερός δήμαρχος της πρωτεύουσας από τον Οκτώβριο του 2021, δήλωσε ότι είναι καιρός «να συνεχίσουμε την πορεία εκσυγχρονισμού και αναζωογόνησης της Ρώμης».

Εδώ και δεκαετίες, οι τοπικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν μια κρίση αστικών αποβλήτων, ένα ζήτημα που τέθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και του Γκουαλτιέρι τον Μάιο.

Στο παρελθόν, η Ρώμη απέτυχε να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Το 2020, όταν η πολιτικός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Βιρτζίνια Ράτζι ήταν επικεφαλής της πόλης, οι Βρυξέλλες χτύπησαν τη Ρώμη στον καρπό, με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Βιρτζίνιος Σινκεβίτσιους να κάνει λόγο για «υποβόσκοντα προβλήματα που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί».

Τις τελευταίες εβδομάδες, το θέμα των αποβλήτων αναδείχθηκε και πάλι ως επείγουσα άλυτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Πυρκαγιές, σκουπίδια, υποβάθμιση: Η Ρώμη είναι πλέον μια οικολογική βόμβα», έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής Κάρλο Καλέντα (Azione, Ομάδα Ανανέωση της Ευρώπης), ο οποίος κατέβηκε ως υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές.

Ο εκνευρισμός αυξάνεται σε όλη την κεντροδεξιά, η οποία δείχνει με το δάχτυλο την απροσεξία, υποστηρίζοντας την ανάγκη για κατάσταση συναγερμού, καθώς η πρωτεύουσα επιβαρύνεται από σκουπίδια και πυρκαγιές.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας