Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Spiegel: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό της νότιας Ευρώπης

Τουλάχιστον για φέτος δεν έχει αλλάξει κάτι στις κρατήσεις των Γερμανών στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ομίλου TUI και της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδίων (DRV), όπως γράφει δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την TUI, επιταχύνονται και πάλι οι κρατήσεις στη Ρόδο, την ώρα που η Ελλάδα ελπίζει σε αύξηση της τουριστικής κίνησης από όλο τον κόσμο κατά 5% σε σχέση με το 2019 και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά περίπου 17%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας.

Άνω του 50% των κρατήσεων που γίνονται μέσω της TUI τους θερινούς μήνες αφορούν προορισμούς της Μεσογείου, όπως είναι τα ελληνικά νησιά, η Μαγιόρκα και η Τουρκία, ενώ ο ειδικός σε θέματα τουρισμού, Χάραλντ Ζέις, επιβεβαιώνει ότι όποιος αναζητά διακοπές all-inclusive σε ηλιόλουστες παραλίες, δεν θα αποφασίσει ξαφνικά να κάνει διακοπές στη Νορβηγία.
Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μετατόπιση της τουριστικής κίνησης, τόσο από τον νότο προς τον βορρά όσο και εντός του έτους, καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι πιο ήπιες το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Ο Zέις θεωρεί ότι η διαδικασία αυτή θα είναι «περισσότερο εξελικτική παρά επαναστατική», καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε βάθος χρόνου θα είναι πιο δραστικές.

Αυτή τη στιγμή πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελπίδα για τους τουριστικούς προορισμούς έγκειται στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, με τους ειδικούς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να κάνουν λόγο για μια «αναδιαμόρφωση του τουριστικού χάρτη», καθώς ορισμένοι επισκέπτες θα αποφεύγουν στο μέλλον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα πριν ή μετά την κύρια τουριστική σεζόν.

Μάλιστα, οι εκάστοτε Υπουργοί Τουρισμού της Ελλάδας προσπαθούν εδώ και χρόνια να προσελκύσουν επισκέπτες εκτός της κύριας σεζόν, υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές τότε είναι πιο προσιτές και οι δημοφιλείς προορισμοί δεν πλήττονται από τον υπερτουρισμό.

Πάντως, ο Ζέις παρατηρεί ότι από τα μέσα του 20ού αιώνα έχουν δημιουργηθεί στη Μεσόγειο τουριστικές υποδομές και μια ολόκληρη αλυσίδα -από τις εταιρείες που προσφέρουν πτήσεις charter, μέχρι τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τους τουριστικούς ομίλους- που είναι υψηλής ποιότητας και που δεν προσφέρονται αντίστοιχα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Γι’ αυτό και ο επικεφαλής της TUI, Σεμπάστιαν Έμπελ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «θα ταξιδεύουμε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στην Ελλάδα, και έχω συζητήσει με τους συνεργάτες μου για το αν θα έπρεπε ίσως να το κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους ή μετά τα Χριστούγεννα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Έμπελ, η TUI εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρεται μια ασφάλιση για τα ταξίδια σε προορισμούς που μπορεί να πλήττονται από πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ μπορεί να αυξηθεί και η προσφορά ταξιδίων σε βόρειες χώρες.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με φορολόγηση επιχειρεί η Ισλανδία να μειώσει τον αντίκτυπο που έχει στην άγρια και παρθένα φύση της η εκθετική ανάπτυξη του τουρισμού, σύμφωνα με...

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε συνέχεια της επίδοσης υψηλών ταχυτήτων την άνοιξη, ο ελληνικός τουρισμός το 2023 έχει τα εχέγγυα να ξεπεράσει την χρονιά ρεκόρ του 2019, όπως...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επανατοποθέτηση σε καλύτερες βάσεις του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου αλλά και έμφαση σε λύσεις που δίνουν διατηρήσιμη βιωσιμότητα στον προορισμό θέτει ως “προαπαιτούμενο” για...

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο τουρισμός ευεξίας και ο γαστρονομικός τουρισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE