Μενού Ροή
Πράσινη Συμμαχία ΕΕ-Νορβηγίας για το κλίμα, την ενέργεια και την καθαρή βιομηχανία

Η ΕΕ και η Νορβηγία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την ενίσχυση της κοινής τους δράσης για το κλίμα, των προσπαθειών τους για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και της συνεργασίας τους για την καθαρή ενέργεια και τη βιομηχανική μετάβαση. Η συμφωνία υπεγράφη στις Βρυξέλλες από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στορ.

«Με τη Νορβηγία, η οποία είναι παλαιός και έμπιστος εταίρος της ΕΕ, έχουμε ένα κοινό όραμα για την οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης ηπείρου. Επιθυμία μας είναι οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας να ευημερούν μαζί, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές, προστατεύοντας τη φύση, απαλλάσσοντας τα ενεργειακά μας συστήματα από τις ανθρακούχες εκπομπές και κάνοντας τις βιομηχανίες μας οικολογικότερες. Αυτή η Πράσινη Συμμαχία καθιστά τους δεσμούς μας ακόμη πιο ισχυρούς και μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% τουλάχιστον σε σύγκριση με το 1990 έως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050. Σκοπός τους είναι να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εντός του ορίου του 1,5° C, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Παρισιού, και παράλληλα να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΕ και η Νορβηγία θα συνεργαστούν στενά για να διασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και της ιστορικής συμφωνίας για τη βιοποικιλότητα που επιτεύχθηκε κατά τη διάσκεψη COP15 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα.

Η Πράσινη Συμμαχία ΕΕ-Νορβηγίας θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας: καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της συνεργασίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στήριξη της πράσινης βιομηχανικής μετάβασης, επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας με έμφαση στο υδρογόνο και τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαλλαγή του τομέα των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές για όλους τους τρόπους μεταφορών.

Σημειώνεται ότι πρόκειται μόλις για τη δεύτερη συμφωνία του είδους της, μετά την Πράσινη Συμμαχία ΕΕ-Ιαπωνίας που υπεγράφη το 2021. Η ΕΕ και η Νορβηγία συμφωνούν επίσης να προωθήσουν από κοινού περαιτέρω τη δράση για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, τα δύο μέρη, ως σημαντικοί χορηγοί με ηγετικό ρόλο στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα συνεργαστούν για να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες στη διαδικασία εφαρμογής των πολιτικών τους για το κλίμα και το περιβάλλον. Με σκοπό να συμβάλει στη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη εντός του ορίου του 1,5° C, η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο απόλυτος σεβασμός της αρχής της προφύλαξης είναι υψίστης σημασίας για την περιοχή της Αρκτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας