Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

SMART CITIES

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με λίστα για επιλαχόντες έρχεται το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

Με πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό, περισσότερους δικαιούχους και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια έρχεται το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Ο αρχικός προϋπολογισμός θα κυμανθεί σε περίπου 150 εκατ. ευρώ του προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», ενώ όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της νέας δράσης, πιθανότατα θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς στο νέο πρόγραμμα προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση εφόσον βρεθούν πόροι.

Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε για το εθνικό πρόγραμμα στήριξης, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα έχει πολλές ομοιότητες με το «Εξοικονομώ 2021».

Με τη διεθνή ενεργειακή κρίση να μην παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στα προγράμματα εξοικονόμησης, στα οποία ποντάρει μαζί με τα νέα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Ανέβηκε ο πήχης

Μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έβαλε ψηλά τον πήχη επισημαίνοντας ότι από τη νέα δράση, που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, θα ωφεληθούν έως και 350.000 νοικοκυριά. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.

Οι ωφελούμενοι θα λάβει επιδότηση από 35% έως 50%, ανάλογα με το οικογενειακό ή το ατομικό τους εισόδημα, για να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές συσκευές με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες. Το ετήσιο εισόδημα θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο, ενώ για να συμμετάσχει κανείς στο πρόγραμμα, θα πρέπει οι παλιές συσκευές που θα δοθούν για ανακύκλωση να λειτουργούν.

Η επιδότηση

Το ανώτατο ποσό για την επιδότηση αναμένεται να υπερβεί τα 500 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, ενώ η επιλογή των τελικών δικαιούχων θα γίνει με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καθώς το ΥΠΕΝ αποφάσισε να μην υπάρχει περιορισμός στο εισόδημα εκείνων που θα υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 kWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 kWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας, που μεταφράζεται σε μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση θα χορηγείται με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισχυρή αστάθεια, που μπορεί να εξελιχτεί σε “βαρύ βαρομετρικό” εξελίσσεται εδώ και μερικές μέρες στην Ευρωπαική αγορά φυσικού αερίου, με τους ειδικούς να βλέπουν...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα πτώση, σημειώθηκε, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο φέτος στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού, καθώς...

BALKAN DESK

Σκόπια, του Bojan Stojkovski Το deal της ΔΕΗ με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την εξαγορά του μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού στο Cebren, όπως...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την αυξανόμενη διεθνοποίηση των συναλλαγών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη -που συμπίπτει με την κατασκευή νέων υποδομών- καταδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις. Αφενός...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE