Μενού Ροή
Ενεργειακό αποτύπωμα και κτίρια - “Πρόστιμο για ρυπογόνο ακίνητο” - Ανοικτό ξανά το εξοικονομώ

Κλειδί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων στον κλάδο των κατασκευών κτιρίων αναμένεται να είναι η διασφάλιση μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος για τις νέες επενδύσεις.

H σχεδιαζόμενη ένταξη στο σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS) από το 2025 των μεταφορών και των κτιρίων, δηλαδή, της βενζίνης, του ντίζελ κίνησης και θέρμανσης και του φυσικού αερίου θα φέρει επιβαρύνσεις στο κόστος που αναλογεί στο διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση τους.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Γιώργος Χρυσικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ της Grivalia Hospitality με αφορμή συνέντευξη τύπου για την ολοκλήρωση του ιστορικού ξενοδοχείου Όλυμπος - Νάουσα, που πλέον ονομάζεται “ΟΝ Residence” στη Θεσσαλονίκη.

“Γενικώς το ενεργειακό αποτύπωμα αποκτά σημασία. Και γι αυτό θέλουμε πιο φιλικά ακίνητα. Γι' αυτό θέλουμε μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Το κάνουμε ως χρέος προς το περιβάλλον αλλά και γιατί είναι ακριβό πλέον να μην το κάνεις. Γιατί στο μέλλον θα υπάρχουν αυξητικές τάσεις στα κόστη και πρόστιμο εάν έχει κάποιος ένα ρυπογόνο ακίνητο” τόνισε ο κ. Χρυσικός.

Να σημειωθεί ότι με βάση την Κομισιόν από το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα θα υπάρξει μια χρηματοδότηση συνολικά 72,2 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2025-2032 για την στήριξη των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους της ενέργειας στη βάση και των νέων δεδομένων για τους ρύπους.

Και όπως αναφέρεται σχετικά, η Ελλάδα, λόγω της παλαιότητας των κτιρίων, των κοινωνικών δεδομένων, αλλά και της σημασίας των οδικών μεταφορών, θα ενταχθεί στην πεντάδα των χωρών με τις υψηλότερες αναμενόμενες εισροές από το Κοινωνικό Ταμείο για το κλίμα. Έτσι, εκτιμάται, ότι τα κονδύλια που πρόκειται να λάβει κατά την περίοδο 2025-2032 είναι τριπλάσια σε σχέση με αυτά που αναλογούν με βάση τις εκπομπές από τα κτίρια και τις μεταφορές.

Εξοικονομώ

Στο μεταξύ με βάση αναφορές κορυφαίων στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Εξοικονομώ, που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του εγχώριου πεπαλαιωμένου κτιριακού δυναμικού, δεν επηρεάζεται από την άνοδο της τιμής των οικοδομικών υλικών.

Υπενθυμίζεται ότι καταγράφεται τους τελευταίους μήνες μεγάλη ανατίμηση σε όλο το φάσμα των σχετικών προϊόντων λόγω εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, Έτσι οι επιλέξιμες δαπάνες θα μπορούν να καλυφθούν επαρκώς  από τον προϋπολογισμό του προγράμματος, που όπως τονίζεται συχνά στο παρελθόν πλήρωνε και υπερτιμολογήσεις.

Να σημειωθεί πάντως ότι από τη Δευτέρα 4 Απριλίου άνοιξε ξανά η ψηφιακή πλατφόρμα του "Εξοικονομώ 2021" και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου, μόνο για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη διαδικασία αλλά δεν προχώρησαν σε οριστική υποβολή της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις σε εκκρεμότητα αφορούν σε μονοκατοικίες/μεμονωμένα διαμερίσματα. Τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022, θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τις πολυκατοικίες, η οποία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.

Η κυβέρνηση 

Στο φόντο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για τροποποιήσεις στους σχεδιασμούς Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. Μάλιστα, όπως είχε κάνει και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας σε προηγούμενο Συμβούλιο, και ο  Πέτρος Βαρελίδης, που εκπροσώπησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε., το οποίο διεξήχθη  στις 17 Μαρτίου στις Βρυξέλλες έθεσε το ζήτημα καθώς το βασικό θέμα του Συμβουλίου ήταν η δημιουργία αυτόνομου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ETS - ΒRT) της Ε.Ε. στους τομείς των μεταφορών και των κτιρίων, στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθετικής δέσμης μέτρων «Fit for 55».

Αυξήσεις

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, μετέφερε τις επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς για την ένταξη στο ETS των οδικών μεταφορών και των κτιρίων, λόγω της έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί στη διακύμανση των τιμών στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως ανέφερε, το κόστος για έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα ανήλθε στις 16 Μαρτίου σε 77 ευρώ, ενώ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε φτάσει τα 97 ευρώ.

Οι τιμές αυτές απέχουν κατά πολύ από τις αρχικές προβλέψεις της Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το κόστος θα έφτανε σταδιακά στα 50 ευρώ/τόνο έως το 2030.

Πρόσθεσε ότι η μεταβλητότητα των τιμών προκαλεί αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις για τους πολίτες, κυρίως για τους πιο ευάλωτους, δεδομένου ότι το κόστος για τη θέρμανση και τις μετακινήσεις αποτελεί σημαντικό ποσοστό των εισοδημάτων τους.

Ο κ. Βαρελίδης ανέφερε ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις μεταφορές και τα κτίρια μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη θετικών  μέτρων, αναφέροντας ως ενδεικτικά παραδείγματα τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο καθώς και πολιτικές για την προώθηση των επενδύσεων με σκοπό την αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, την αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια κ.α.

Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε. συζήτησαν επίσης, την πρόταση κανονισμού για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών, για την οποία επετεύχθη συμφωνία ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας