Μενού Ροή
Επιχείρηση λιγότερη ενέργεια με 1.3 δισ. ευρώ - Όλο τo ελληνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση - Τα προγράμματα και οι δικαιούχοι

Βασική παράμετρος της κυβερνητικής προσπάθειας για ανάσχεση του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια είναι η προώθηση της εξοικονόμησης. Στο πλαίσιο αυτό στα “χνάρια” του πλέον επιτυχημένου προγράμματος που έχει διαμορφώσει η πολιτεία τα τελευταία χρόνια, του “Εξοικονομώ” προωθεί ανάλογες δράσεις για τις επιχειρήσεις, τις συσκευές και βέβαια τα κτήρια του Δημοσίου.

Το σχέδιο  που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα για την εξοικονόμηση ενέργειας θα κινείται σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο άξονες.

Από τη μια πλευρά, θα υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών.

Aπό την άλλη θα υπάρξουν προγράμματα που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση της ενέργειας συνολικού ύψους χρηματοδότησης άνω των 1,3 δισ. ευρώ ενώ θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια που θα ξεπερνούν τα 5 δισ. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται γνωστά υπό κατάρτιση προγράμματα, όπως το σχέδιο Ηλέκτρα για το Δημόσιο, το εξοικονομώ για επιχειρήσεις, το σχέδιο αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών αλλά και το πρόγραμμα του φτηνού ρεύματος τους για τους ευάλωτους οικονομικά πολίτες.

Οι συστάσεις

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Κομισιόν όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ανάμεσα στις λύσεις, η αύξηση της θερμοκρασίας του aircondition κατά ένα βαθμό κελσίου και  αντίστοιχα η μείωση κατά ένα βαθμό στη θέρμανση στις δημόσιες υπηρεσίες ενώ θα παροτρυνθούν μέσω καμπάνιας να πράξουν το ίδιο και τα νοικοκυριά.

Τηλεργασία για κάποιες ημέρες της εβδομάδας όπου είναι εφικτό,  μείωση των ορίων ταχύτητας  αλλά και κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι μέσα στις συστάσεις που θα ενσωματωθούν και στο ελληνικό σχέδιο

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

Προφανώς  και η λύση δεν μπορεί να έρθει μόνο από την αλλαγή της ενεργειακής  μας συμπεριφοράς και έτσι η κυβέρνηση θα τρέξει γρήγορα επιδοτούμενα προγράμματα που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας:

1)Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων:

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος Ηλέκτρα αναμένεται  να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης. Προβλέπεται η αναβάθμιση τουλάχιστον 210 κτιρίων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση ετήσιας ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% για το κάθε ένα.

Οι επεμβάσεις θα αφορούν σε ολόκληρα κτίρια και σε ωφέλιμες επιφάνειες άνω των 1.000 τμ ανά αίτηση. Το ύψος της επιχορήγησης θα κυμαίνεται από 50% έως 85% της δαπάνης και το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται είτε από ίδια κεφάλαια των δικαιούχων, είτε με τη σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το πρόγραμμα για τα κτίρια του Δημοσίου αναμένεται να διαρκέσει έως το 2025. Σε συνδυασμό με το υπόλοιπα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για κατοικίες και επιχειρήσεις, θα δώσει σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και την οικονομία γενικότερα, με την κινητοποίηση κεφαλαίων που θα ανέλθουν σε περίπου 4 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

2)Εξοικονομώ για επιχειρήσεις:

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το “Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις. Μέσω του προγράμματος , θα λάβουν επιδότηση επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις των κτιρίων τους αλλά και σε παρεμβάσεις με στόχο την  εξοικονόμηση ενέργειας, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές. Aπό το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι οι 8.500 θα είναι πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες και μεγαλύτερες σε διάφορους παραγωγικούς τομείς, όπως στον τουρισμό και στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια. Το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 450 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ.

3)Φθηνό ρεύμα μέσω δήμων για ευάλωτα νοικοκυριά:

Φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών και άλλων κοινόχρηστων κτιρίων ή και ελεύθερων χώρων, που ανήκουν στους Δήμους, θα τροφοδοτούν με φθηνή ή και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια τους δημότες με χαμηλά εισοδήματα, μέσω του συμψηφισμού.

Το ύψος του επιδοτούμενου προγράμματος θα φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση τα φωτοβολταϊκά στις στέγες από Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ θα καλύψει περί τα 30.000 νοικοκυριά.

4) "Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή:

Μέσω του πολυαναμενόμενου προγράμματος θα επιδοτείται η αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα. Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 30% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.

Μέσω του προγράμματος θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ ενώ στόχος είναι να αντικατασταθούν 380.000 παλιές ενεργοβόρες συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.

5) Φωτοβολταικά στην στέγη:

Στροφή στα φωτοβολταικά στην στέγη του σπιτιού ή του εξοχικού τους, θα μπορούν να επιχειρήσουν χιλιάδες Έλληνες που βλέπουν πως μπορούν με μία λογική επένδυση να μειώσουν σημαντικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους ρεύματος.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επωφεληθεί από την κρατική επιδότηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και να βάλει φωτοβολταϊκα συστήματα μέγιστης ισχύος έως 6 kW (κιλοβάτ), ή για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά 3 kW.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει το Υπουργείο Ενέργειας η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει σε 10 χρόνια και μετά ξεκινάει η καταγραφή καθαρού κέρδους. Οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα θα δουν έσοδα που μπορούν να φθάσουν έως 16.000 ευρώ, με την απόδοση της επένδυσης να υπολογίζεται στο 7%.

Με δεδομένο ότι η ετήσια παραγωγή ενός έργου 6 kWh υπολογίζεται σε 8.500 – 9.200 kWh και με την «κλειδωμένη» τιμή των 0,087 ευρώ/kWh , όπως έχει αναφέρει η γενική βγραμματέας Ενέργειας και Οκρυκτών Πρώτων υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, «Τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε 740-800€».

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς επενδυτές – παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταίκά μπορούν να γίνουν και καταναλωτές που δεν έχουν δικό τους σπίτι για την επιδότηση, καθώς δυνατότητα υπαγωγής έχουν όχι μόνο ιδιοκτήτες αλλά και όσοι έχουν απλά διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου για τα φωτοβολταικά.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα δεν λείπουν καθώς λόγω γραφειοκρατίας, με τους επαγγελματίες του χώρου να καταγγέλουν ότι χρειάζεται πάνω ένα χρόνο μόνο για τις άδειες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας