Μενού Ροή
ΕΣΕΚ: Σε συνεχές “εξοικονομώ” η χώρα την επόμενη 10ετία - Σε φάση εκκίνησης τρία προγράμματα το 2023

Μεγάλες επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών αλλά και προώθηση της αυτοπαραγωγής με φωτοβολταϊκά στέγης σε συνδυασμό με μπαταρίες προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, στον πυλώνα για την αναβάθμιση των κτιρίων προβλέπονται δράσεις που έως το 2030 θα φέρουν “ενεργειακή αποδοτικότητα”  ίση με -13%, μετρούμενη ως ποσοστιαία μεταβολή της τελικής κατανάλωσης ενέργειας συγκριτικά με την προβολή για το 2030 του Σεναρίου Αναφοράς 2020.

«Στόχος του ΕΣΕΚ είναι να έχουμε μειωμένες εκπομπές μειωμένες τιμές και αυξημένη παραγωγικότητα. Όλες οι επενδύσεις έχουν υπολογιστεί ώστε ο καταναλωτής να έχει μειωμένο κόστος σε σχέση με το αν δεν κάναμε τίποτα» ανέφερε χθες ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι  μόνο για την αναβάθμιση κτιρίων μέσα από προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης τα επόμενα χρόνια θα δαπανώνται το χρόνο 642 εκ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας σε τροχιά είναι το νέο “Εξοικονομώ” υπενθυμίζοντας ότι στο προηγούμενο μπήκαν 80.000 κατοικίες διασφαλίζοντας έως 70% μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, ενώ τόνισε ότι με το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών πάνω από 200.000 νοικοκυριά πήραν νέο κλιματιστικό, λιγότερο ενεργοβόρο.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι ήδη η χώρα υπερβαίνει τους στόχους του νέου ΕΣΕΚ σε σχέση με δαπάνη ενεργειακής αναβάθμισης με επιδοτήσεις που έφτασαν στο τελευταίο “Εξοικονομώ” το 1 δισεκ, που με ίδια συμμετοχή οι δαπάνες έφτασαν στο 1,6 δισεκ.

Το πρώτο τρίμηνο

Σε σχέση με τα ήδη εξαγγελθεντα προγράμματα ανέφερε ότι “το πρώτο τρίμηνο θα ξεκινήσουν” ενώ σημείωσε ότι σε περιπτώσεις που κάποιος/α δεν προχωρήσει σε δαπάνες λόγω του αυξημένου κόστους υλικών κτλ, τότε θα υπάρξει μεταφορά των αδιάθετων πόρων.“Δεν ξέρουνε εάν κάποιος θα ξεκινήσει ή όχι επένδυση. Ο,τι περισσεύει θα μεταφέρεται” σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις πρόκειται να ανοίξουν για αιτήσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Μαζί με τις επιδοτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης, τα συνολικά κονδύλια που θα κινητοποιηθούν από την κυβέρνηση θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ. Με βάση, δε, όσα είπε χθες ο κ. Σκρέκας το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στέγης ανέρχεται στο 1 δισεκ. περίπου δαπάνης.

Τα , δε, γνωστά ήδη ενεργειακά προγράμματα είναι για νέους, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Οι επιδοτήσεις που θα διανεμηθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ύψους 450 εκατ. ευρώ, αλλά στην πρώτη φάση του προγράμματος που θα τρέξει τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπεται να διατεθούν έως 200 εκατ. ευρώ, ποσό που κατά το ήµισυ θα κατευθυνθεί στους τοµείς του εµπορίου και των υπηρεσιών, µε τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ να αφορούν τις επιχειρήσεις στον τουρισµό.

Ως εκ τούτου δικαιούχοι της δράσης είναι οι υφιστάµενες µεσαίες, µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εµπόριο, στις υπηρεσίες και στον τουρισµό (µε όριο τις 100 κλίνες).

Οι έως σήμερα εκτιμήσεις θέλουν από το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων οι 8.500 να είναι μικρές και οι 1.200 μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις από διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους

Στόχος του προγράμματος με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ που καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάει ότι μέσω του προγράμματος αυτού θα επιδοτηθούν 20.000 νέοι ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία.

Το νέο "Εξοικονομώ"

Τον Απρίλιο του 2023 αναμένεται να ανοίξει για αιτήσεις το νέο Εξοικονομώ με προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ και στόχο ολοκλήρωσης το 2025. Το πρόγραμμα βρίσκεται στη λίστα των σχεδιαζόμενων πράξεων στρατηγικής σημασίας στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όπως και στον προηγούμενο κύκλο αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι στον  προηγούμενο κύκλο για πρώτη φορά είχε εισαχθεί το σύστημα της ένταξης με κοινωνικά κριτήρια στο πρόγραμμα, κατεύθυνση που φαίνεται πως θα ακολουθηθεί και στο νέο.

Στέγες

Στο μεταξύ εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός για το  πρόγραμμα των 250.000 φωτοβολταϊκών έως 10 kW προβλέπεται επιδότηση 30% ή 60%. Από αυτά: 100.000 αφορούν σε εγκαταστάσεις σε κατοικίες, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η επιδότηση έως 60% θα αφορά σε έργα που συνδυάζουν και αποθήκευση με μπαταρίες, ενώ για την εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών η επιδότηση θα φθάνει έως το 30%. Παράλληλα, δρομολογείται η παροχή 160 εκατ. για φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και κυρίως σε ενεργοβόρους καταναλωτές και άλλων 100 εκατ. ευρώ σε ενεργειακές κοινότητες των δήμων προκειμένου να μειώσουν το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης του δήμου και να στηρίξουν ευάλωτους καταναλωτές.

"Το σύνθημα από εδώ και πέρα θα είναι μικρή επιδότηση για αυτόνομα φ/β στη στέγη και μεγαλύτερη για συνδυασμό με μπαταρία", δήλωσε ο υπουργός χθες, δίνοντας το στίγμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας