Μενού Ροή
“Εξοικονομώ”: Ανοίγει η πλατφόρμα για πολυκατοικίες - Τι επιδοτήσεις προβλέπονται

Το μεσημέρι ανοίγει η πλατφόρμα για το “Εξοικονομώ - Αυτονομώ” των πολυκατοικιών, με βάση όσα ανέφερε νωρίτερα το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τους "Αταίριαστους".

Όπως τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου το πρόγραμμα έχει ύψος 100 εκατομμύρια ενώ δίνεται και μπόνους εφόσον ενταχθούν όλα τα διαμερίσματα στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα η συμμετοχή όλων των διαμερισμάτων πολυκατοικίας στο πρόγραμμα επιβραβεύεται με επιπλέον επιδότηση 10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.

Παράλληλα είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών του ακινήτου για τη συμμετοχή διαμερίσματος ή διαμερισμάτων στο πρόγραμμα.

Συνεννόηση

“Αξίζει τον κόπο να συνεννοηθούν οι συνένοικοι μιας πολυκατοικίας” τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας σημειώνοντας ότι τα ποσοστά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα, κάτι που φαίνεται πάνω στο σύστημα. Μέχρι 10.000 οικογενειακό εισόδημα η επιδότηση φτάνει τοι 75%, χωρίς την προσαύξηση ανέφερε τονίζοντας ότι οι ενισχύσεις ξεκινούν από το 35% και φτάνουν το 75%.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή πολυκατοικίας στο νέο «Εξοικονομώ» θα είναι ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων από την Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 ως και την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για πολυκατοικίες ανοίγουν με καθυστέρηση ενός μηνός, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, που προέβλεπε να ανοίξει η πλατφόρμα στις 21 Μαρτίου 2022, καθώς στο μεταξύ αποφάσισε το ΥΠΕΝ να δώσει παράταση από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 ως και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 για την ολοκλήρωση εκκρεμών αιτήσεων  μονοκατοικιών / μεμονωμένων διαμερισμάτων, που βρίσκονταν σε στάδιο καταχώρησης.

Στο μεταξύ δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ το «Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονομώ 2021, για την υποβολή αιτήσεων Πολυκατοικίας», το οποίο παρουσιάζει τα βήματα για την υποβολή της αίτησης.

Στο εγχειρίδιο σημειώνεται ως  «γενική επισήμανση» ότι: «ο μέγιστος χρόνος επεξεργασίας της αίτησης χωρίς αποθήκευση είναι τα 20 λεπτά μετά το πέρας αυτών ο χρήστης βγαίνει εκτός συστήματος και δεν αποθηκεύονται τα στοιχεία που καταχώρησε. Το σύστημα δίνει δυνατότητα παράτασης του χρόνου ώστε να ανανεωθεί ο χρόνος σύνδεσης πριν τη λήξη του. Για το λόγο αυτό θα εμφανίζεται σχετική προειδοποίηση στο επάνω μέρος της οθόνης».

Έσπασε ρεκόρ το “Εξοικονομώ” για κατοικίες - Πότε πληρώνει;

Αναφερόμενη παράλληλα στο “Εξοικονομώ” που μόλις ‘έκλεισε η κ. Σδούκου τόνισε στέφθηκε από επιτυχία ενώ σημείωσε ότι οι αιτήσεις έφτασαν τις 87.000.

“Είχαμε ένα κονδύλι ύψους 650 εκ και την προηγούμενη εβδομάδα έληξε η παράταση που δώσαμε για να  για να ολοκληρώσουν όσοι δεν πρόλαβαν. Τώρα θα πρέπει να περιμένουν να δουν τη σειρά της κατάταξής τους. Για πρώτη φορά δεν γίνεται με τον κανόνα προτεραιότητας. Αφού οριστικοποιηθεί η κατάταξη θα γίνει η ένταξη ενώ η προκαταβολή αναμένεται να είναι ΄κοντά στο 50%”

Στήριξης συνέχεια

Τέλος η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πόρων διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΕΕ.

“Είναι σε εξέλιξη σενάρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα. Θα βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον, Να βάλουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, ποιος είναι ο καλύτερος μηχανισμός με τα δημοσιονομικά δεδομένα και θα τη βρούμε την άκρη” τόνισε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας