Μενού Ροή
Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Στη γραμμή της αφετηρίας εισέρχεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», προϋπολογισμού 200 εκατ ευρώ (με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης) που έχει στο επίκεντρο την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουρισμού (σε αυτές θα διοχετευθούν τα 100 από τα 200 εκατ. ευρώ), του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Πρόγραμμα που έρχεται σε συνέχεια των προγραμμάτων «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και «ΗΛΕΚΤΡΑ» (που ξεκίνησε πρόσφατα και αφορά στα δημόσια κτίρια) να ενισχύσει τη γκάμα των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Σήμερα αναμένεται η προδημοσίευση του σχετικού οδηγού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να καταθέσουν τα σχόλιά τους οι εμπλεκόμενοι φορείς πριν την οριστικοποίηση του κειμένου. Το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων αναμένεται προς τα τέλη του έτους.

Ποιές επιχειρήσεις επιδοτούνται

Αναφορικά με την περίμετρο των δυνητικά δικαιούχων, ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή που απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Για τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών επιδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (δημόσια δαπάνη) έως 100.000 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες.

Το ποσοστό ενίσχυσης στις μεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στο 40% και στις πολύ μικρές και μικρές στο 50%. Θα υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Ποιές αναβαθμίσεις επιδοτούνται

Οι επιλέξιμες δαπάνες προς επιδότηση ενδεικτικά περιλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους, την εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, την αναβάθμιση συστήματος φωτισμού (εσωτερικού και εξωτερικού) και επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων. Σε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις ανήκουν η αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, η ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, η αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες, η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας και η αντικατάσταση μονάδων αποθήκευσης από νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες. Στο πλαίσιο της Δράσης είναι δυνατή η χρηματοδότηση υποστηρικτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που προαναφέρθηκαν όπως είναι οι υπηρεσίες Ενεργειακού Ελεγκτή και Ενεργειακού Επιθεωρητή, η Ανάπτυξη και Πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001, η παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου παρακολούθησης και διαχείρισης, οι αμοιβές μηχανικών για την έκδοση ταυτότητας κτιρίου κ.α.

Η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης (που θα εξειδικεύει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις) δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαοχτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης. Δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους εννέα (9) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης. Σε αντίθετη περίπτωση θα απομειώνεται ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κατά ποσόν που υπολείπεται του 30% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος είναι η μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35% -με ισόποση εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας- και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης τουλάχιστον κατά δύο (2) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας