Μενού Ροή
Εξοικονομώ: Θέμα ημερών η υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων με τις τράπεζες για το “Εξοικονομώ” με βάση πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών. Όπως τονίζεται το επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξουν οι προκαταβολές κι έτσι σταδιακά να υπάρξει μια σημαντική ώθηση στην οικονομία.

Να σημειωθεί ότι το “Εξοικονομώ” έχει σημαντικό πολλαπλασιαστή στο ΑΕΠ μια και αφορά μια πολύ μεγάλη αλυσίδα αξίας.

Με βάση, δε, όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κάτα την παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι επιδοτήσεις έφτασαν στο τελευταίο “Εξοικονομώ” το 1 δισεκ, ενώ με την ίδια συμμετοχή η συνολική δαπάνη πήγε στο 1,6 δισεκ. Τώρα με την εκκίνηση των εκταμιεύσεων από τις τράπεζες για να καλυφθεί μέρος της δαπάνης αναμένεται να τονωθεί σημαντικά η ρευστότητα στην αγορά.

Πάντως το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται παράλληλα να ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα του “Εξοικονομώ”. Ουσιαστικά είναι προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για νοικοκυριά νέων ζευγαριών αλλά και επιχειρήσεις, που πρόκειται να ανοίξουν για αιτήσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2023

Οι επιδοτήσεις που θα διανεμηθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ύψους 450 εκατ. ευρώ, αλλά στην πρώτη φάση του προγράμματος που θα τρέξει τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπεται να διατεθούν έως 200 εκατ. ευρώ, ποσό που κατά το ήµισυ θα κατευθυνθεί στους τοµείς του εµπορίου και των υπηρεσιών, µε τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ να αφορούν τις επιχειρήσεις στον τουρισµό.

Ως εκ τούτου δικαιούχοι της δράσης είναι οι υφιστάµενες µεσαίες, µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εµπόριο, στις υπηρεσίες και στον τουρισµό (µε όριο τις 100 κλίνες).

Οι έως σήμερα εκτιμήσεις θέλουν από το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων οι 8.500 να είναι μικρές και οι 1.200 μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις από διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους

Στόχος του προγράμματος με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ που καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάει ότι μέσω του προγράμματος αυτού θα επιδοτηθούν 20.000 νέοι ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία

Επίσης τον Απρίλιο του 2023 αναμένεται να ανοίξει για αιτήσεις το νέο Εξοικονομώ με προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ και στόχο ολοκλήρωσης το 2025. Το πρόγραμμα βρίσκεται στη λίστα των σχεδιαζόμενων πράξεων στρατηγικής σημασίας στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όπως και στον προηγούμενο κύκλο αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι στον  προηγούμενο κύκλο για πρώτη φορά είχε εισαχθεί το σύστημα της ένταξης με κοινωνικά κριτήρια στο πρόγραμμα, κατεύθυνση που φαίνεται πως θα ακολουθηθεί και στο νέο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας