Tην πρώτη «Έξυπνη Πόλη» της Ελλάδας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στον εμβληματικό από άποψη αρχιτεκτονικής οικισμό των Άσπρων Σπιτιών στην Παραλία Διστόμου η MYTILINEOS. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εταιρεία, στην πρότυπη κοινότητα που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις, προσιτές και γιατί όχι … «έξυπνες»!
Ουσιαστικά η κίνηση αυτή μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείας της χώρας σηματοδοτεί τον εμπλουτισμό του “χαρτοφυλακίου” της και την είσοδό της στον χώρο των ψηφιακών υπηρεσιών, που στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης θα είναι “πυρήνας” των καθημερινών και οικονομικών λειτουργιών. Άλλωστε, είναι μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα και ήδη το ενδιαφέρον που καταγράφεται σύμφωνα με πηγές της εταιρείας είναι σημαντικό, καθώς μάλιστα “τρέχει” και σχετικό πρόγραμμα για Δήμους που βασίζεται σε ευρωπαϊκούς πόρους.
Υπενθυμίζεται ότι Με το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων» δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να ευθυγραμμιστούν με την κεντρική διοίκηση αναφορικά στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε Δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες:
Βιώσιμη Μετακίνηση
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων
Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης
Βελτίωση Ποιότητας Ζωής
Ενίσχυση τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας
Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών)
Η δράση για τους 315 Δήμους χρηματοδοτείται με περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης (ΕΤΠΑ). Τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι κυμαίνονται από 210.000 € (για τους πολύ μικρούς δήμους) μέχρι 2.770.000 € (για τους δήμους με πληθυσμό λίγο μικρότερο των 100.000 κατοίκων). Επισημαίνεται ότι κάθε Δήμος γνωρίζει εκ των προτέρων το ύψος χρηματοδότησης, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις.
Η νέα πρωτοβουλία
Ήδη, βέβαια, η πλατφόρμα της MYTILINEOS είναι ήδη διαθέσιμη και λειτουργική και διασφαλίζει διάσταση ανάμεσα στον Δήμο και στον πολίτη που θα μπορεί μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό να πάρει τον έλεγχο των καταναλώσεων που κάνει τόσο στην ενέργεια, στο νερό αλλά και σε δημοτικές. υπηρεσίες.
Για την Μυτιληναίος είναι ένα μεγάλο βήμα στην παροχή υπηρεσιών και προμήθειας utility services σε κάθε γωνιά στην Ελλάδα μέσα από την πλατφόρμα smart cities. Το πρώτο pilot test έγινε με την εγκατάσταση του smart cities σε 15 οικίες στα smart cities από τα οποία συλλέγει ήδη εδώ και 4 μήνες στοιχεία καταναλώσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.
Με βάση, δε, τα όσα σημείωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίος, που παρουσίασε την όλη πρωτοβουλία, από τα νέα αναβαθμισμένα πια Άσπρα Σπίτια: «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα».
«Η εθνική και η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική επιβάλλεται να δημιουργήσει ένα road map, με στοχευμένες δράσεις στους τομείς του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενέργειας και του κλίματος, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του διεθνούς εμπορίου, χωρίς παραφωνίες, και χωρίς ομφαλοσκόπηση, ένα «σπορ» στο οποίο δυστυχώς η Ευρώπη στο παρελθόν επιδόθηκε με εμμονή» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος προσθέτοντας: «ως εταιρεία μπήκαμε στη διαδικασία και δημιουργήσαμε αυτό το road map, που έχει γίνει πλέον μέρος του DNA μας και κάναμε πολλή δουλειά σε όλα τα πεδία που ανέφερα.
Είναι ένα επιχειρηματικό ταξίδι, που διέπεται από την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των αντίστοιχων εθνικών προτεραιοτήτων και ασπάζεται τα περίφημα κριτήρια ESG.
Στόχος μας είναι η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί αξία για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Έτσι, η ΜΥTILINEOS έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, που το 2020 δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, κατά -30% για το 2030 σε σχέση με το 2019 και net zero το 2050, με την εφαρμογή πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Από τότε, έχουμε κατορθώσει το 55% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες.
Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλων των στελεχών σε όλη την πυραμίδα μας, σε όλους τους τομείς μας, σε όλες τις χώρες. Αλλάξαμε συνήθειες, τρόπο που δουλεύουμε, συνεργαζόμαστε, ραπορτάρουμε.
Ήταν μια αλλαγή δύσκολη, αλλά με καρπούς που δεν δρέπουμε μόνο εμείς στη MYTILINEOS, αλλά και σε όλα τα περιβάλλοντα που δρούμε.
Αν κάτι χαρακτηρίζει της MYTILINEOS εκτιμώ πως είναι η δυνατότητά μας να μπορούμε να διαβάζουμε τις εξελίξεις έγκαιρα και να προσαρμόζουμε την στρατηγική μας. Να αλλάζουμε, διατηρώντας τον πυρήνα της ύπαρξής μας: μια βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία.
Για εμάς λοιπόν ήταν αυτονόητη αυτή επιλογή, η ανάπτυξη με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.
Κι ο μόνος τρόπος για να είναι εφικτή είναι μέσα από το να επαν-εφευρίσκουμε τον εαυτό μας.
Σας ομολογώ δεν είναι εύκολο: να μετασχηματιζόμαστε όμως για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, είναι μέρος του ποιοι είμαστε».
Οι υπηρεσίες
Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:
• Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
• Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
• Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
• Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
• Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
• Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση
Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:
• «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
• Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
• Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)
Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»
Όπως αναφέρθηκε, η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο: που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, κλείνοντας την εκδήλωση, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».