Μενού Ροή
Προ των πυλών "Ηλέκτρα" για τα κτίρια του Δημοσίου και εξοικονομώ για επιχειρήσεις

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι το 2022 για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, καθώς μετά το νέο «Εξοικονομώ» για κατοικίες που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, δύο ακόμα σημαντικά προγράμματα θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων της δημόσιας διοίκησης και το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις. Το «Ηλέκτρα» αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις λίγους μήνες αργότερα.

To Ηλέκτρα

Ο προϋπολογισμός του «Ηλέκτρα» θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα είναι πολλαπλάσια. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το πρόγραμμα θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης. Προβλέπεται η αναβάθμιση τουλάχιστον 210 κτιρίων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση ετήσιας ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% για το κάθε ένα.

Οι επεμβάσεις θα αφορούν σε ολόκληρα κτίρια και σε ωφέλιμες επιφάνειες άνω των 1.000 τμ ανά αίτηση. Το ύψος της επιχορήγησης θα κυμαίνεται από 50% έως 85% της δαπάνης και το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται είτε από ίδια κεφάλαια των δικαιούχων, είτε με τη σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το πρόγραμμα για τα κτίρια του Δημοσίου αναμένεται να διαρκέσει έως το 2025. Σε συνδυασμό με το υπόλοιπα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για κατοικίες και επιχειρήσεις, θα δώσει σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και την οικονομία γενικότερα, με την κινητοποίηση κεφαλαίων που θα ανέλθουν σε περίπου 4 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναβάθμιση επιχειρήσεων

Σε λιγότερο ώριμο στάδιο σε σχέση με το «Ηλέκτρα» βρίσκεται το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων.

Το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 450 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ.

Στο νέο πρόγραμμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε εκδήλωση της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων. Όπως τόνισε, η πρωτοβουλία που σχεδιάζεται από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα αφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως έχει επισημάνει στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μέρος του προγράμματος θα απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα την τελευταία διετία από την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά το νέο «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά που είναι σε εξέλιξη, η λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο αναμένεται να παραταθεί και τον Φεβρουάριο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που καταγράφεται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας