Μενού Ροή
Το μεγάλο ενδιαφέρον φέρνει αύξηση των κονδυλίων του Εξοικονομώ με "ένεση" από το ΕΣΠΑ

Ψηλά βάζει τον πήχη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τους στόχους του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», καθώς στη λεωφόρο Μεσογείων εκτιμούν ότι θα υποβληθούν συνολικά περίπου 150.000 αιτήσεις υπαγωγής.

Η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων τέθηκε σε λειτουργία στα μέσα Δεκεμβρίου με το ενδιαφέρον που καταγράφεται από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα έντονο. Σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν υποβληθεί περισσότερες από 80.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, μέσω του υφιστάμενου προγράμματος με προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν έως και 50.000 νοικοκυριά.

Η παράταση

Ωστόσο, οι δύο παρατάσεις που έχουν δοθεί στη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Τα νοικοκυριά που δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ» σε πρώτη φάση θα μπουν στη νεοσύστατη λίστα επιλαχόντων και θα επιδοτηθούν όταν εξασφαλιστούν διαθέσιμα κεφάλαια.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προϋπολογιστεί 1,235 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 105.000 νοικοκυριών την επόμενη πενταετία.

Το ΕΣΠΑ

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, αναμένεται να δεσμευθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ προκειμένου να επιδοτηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι με τους επιπλέον πόρους του ΕΣΠΑ θα λάβει επιδότηση η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων.

Στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρούν ότι τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ειδικά το υφιστάμενο που απευθύνεται σε νοικοκυριά, αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία να απορροφηθούν απρόσκοπτα τα διαθέσιμα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένα πρόγραμμα όσο.. όλα τα παλιά

Με τα νέα δεδομένα, την επόμενη πενταετία αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά περί τα 140.000 κτίρια νοικοκυριών, όσα δηλαδή έχουν ανακαινιστεί ενεργειακά με τα πέντε προηγούμενα προγράμματα μαζί τα οποία υλοποιήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια.

Οι μεγαλύτερες διαφορές του νέου «Εξοικονομώ» συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα είναι η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων.

Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη και οι βασικοί άξονες του προγράμματος «Ηλέκτρα» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου.

Το «Ηλέκτρα» έχει συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας