Μενού Ροή
Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με εκπροσώπους φορέων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μαγνησίας

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βόλο, συναντήθηκε με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιτροπών αγώνα και πολιτιστικών συλλόγων, με θέμα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Μαγνησίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Μαρία Γαβαλά, μέλος της γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ, ο Αποστόλης Ριζόπουλος, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας και υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου, ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

«Την πλατιά αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, με μόνη παραφωνία τη δημοτική αρχή του Βόλου», στη σχεδιαζόμενη «επένδυση» για την εγκατάσταση σταθμού LNG, μετέφερε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο Κυριάκος Γεραμπίνης, από την Πρωτοβουλία Πολιτών «Όχι LNG στον Παγασητικό». Στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που υπάρχουν για τους κατοίκους των περιοχών που θα γειτνιάζουν με τον σταθμό, όπως η Κριθαριά, καθώς και στην επιβάρυνση του Παγασητικού κόλπου. Επισήμανε, επίσης, το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή υπάρχει ενεργό ρήγμα, γεγονός που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια σειρά πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Βόλο, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Βολιώτης, από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Στην παρέμβασή του ανέδειξε συνολικότερα προβλήματα όπως οι ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού, οι μονάδες καύσης απορριμμάτων που ξεφυτρώνουν με γρήγορο ρυθμό.

Στην ιδιαίτερη επιβάρυνση που φέρνει στην ατμοσφαιρική ρύπανση η λειτουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων εστίασε η Ιφιγένεια Ηλιόπουλου, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Στις αντιδράσεις που έχουν βάλει μέχρι στιγμής φρένο στους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο αναφέρθηκε ο Γάσπαρης Μαρκογιάννης, από την σχετική Επιτροπή Αγώνα.

Όπως κατήγγειλε, η ενημέρωση που έχουν οι κάτοικοι είναι ότι «οι ΡΑΕ έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για πάνω από 60 ανεμογεννήτριες με σκοπό ο τελικός αριθμός τους να φτάσει τις 200». «Έχουμε οργανώσει αρκετούς πυρήνες στα χωριά», τόνισε και πρόσθεσε ότι τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στηρίζουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τις συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στην ατμοσφαιρική ρύπανση επισήμανε ο Βασίλης Χουλιάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλαιών και παλιού λιμεναρχείου. Στην παρέμβασή του ανέδειξε τη χρόνια επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη δραστηριότητα της ΑΓΕΤ στην περιοχή, που λειτουργεί μέσα στον ιστό της πόλης.

Τα στοιχεία που αποτυπώνουν τις επιπτώσεις των αερίων ρύπων στην υγεία συνόψισε ο Ευθύμιος Τσιάμης, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης: Σύμφωνα με αυτά ο Βόλος καταγράφει τετραπλάσια εγκεφαλικά και ανάλογα αυξημένες μορφές καρκίνου.

Τις αποφάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθαριάς ενάντια στην δημιουργία μονάδας LNG μετέφερε ο Σωτήρης Γκανάτσιος. Επίσης, μίλησε για το έργο αποκατάστασης του υδροβιότοπου της λίμνης Κάρλας και μια σειρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη διαδικασία υλοποίησής του.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ διαβεβαίωσε για τη σημασία που δίνει το κόμμα στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «το ΚΚΕ δεν αρκείται στη διαπίστωση πως είναι το κόμμα που έχει κάνει τις περισσότερες παρεμβάσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά έχει στόχο να αναβαθμίσει την προβολή και τη διεκδίκηση αιτημάτων, την πάλη σε αυτό το μέτωπο».

Ιδιαίτερα στάθηκε στα σχέδια για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG, σχέδια στα οποία τον πρώτο λόγο έχουν μονοπωλιακοί όμιλοι, εφοπλιστές και κυβερνήσεις, θέτοντας υπόψη τον σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος που εγκυμονεί, με βάση και τη διεθνή πείρα.

Όσον αφορά την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, ξεκαθάρισε πως «το κεφάλαιο είναι ασύδοτο» και «δεν υπάρχει έγκλημα που δε θα διαπράξει» αν αυτό του υπόσχεται ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Στο ίδιο φόντο, σχολίασε τους τόνου τσιμέντου που θα πέσουν σε βουνά και δάση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προσθέτοντας πως «η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας είναι απαραίτητο να γίνει με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και όχι με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρήσεων».

Ο Δ. Κουτσούμπας χαιρέτισε προτάσεις και σκέψεις των φορέων για την πλατιά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του λαού και της νεολαίας, υπογραμμίζοντας πως «οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ενισχύεται το κίνημα, η συλλογική πάλη και διεκδίκηση, η αλληλεγγύη».

«Θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή», κατέληξε καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές, σε επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στη Μαγνησία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας