Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θέμα στον Guardian η πρωτοβουλία Μπακογιάννη για την τοποθέτηση υπευθύνου για την υπερθέρμανση στην Αθήνα

Εκτενές θέμα στον Βρετανικό Guardian έγινε η πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να ορίσει την πρώτη επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) στον Δήμο Αθηναίων, κίνηση που αποτελεί την πρώτη στην Ευρώπη και μόλις την δεύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την Miami-Dade της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Επικεφαλής τοποθετήθηκε η κ. Ελένη Μυριβήλη, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα αναλαμβάνει να βρει τρόπους για να δροσίσει την πόλη. Η φύτευση δέντρων και φυτών και η καλλιέργεια χώρων πρασίνου για σκιά και οι ιδιότητες ψύξης τους θα είναι ζωτικής σημασίας, όπως και ο επανασχεδιασμός δρόμων και κτιρίων και η εξέταση των υλικών που χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση.

Σύμφωνα με τον Guardian, η παροχή «δροσερών διαδρομών» μέσω περιοχών όπου η πυκνότητα των κτιρίων δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα θα είναι επίσης προτεραιότητα. Η πόλη χρησιμοποιεί ήδη μια εφαρμογή smartphone για να προειδοποιήσει τους κατοίκους και τους τουρίστες για τον καιρό και να παρέχει συμβουλές για θερμότητα.

Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε ένα από τα πιο καυτά ρεκόρ σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τα ρεκόρ θερμότητας να πέφτουν σε πολλές περιοχές, την ίδια στιγμή που οι πλημμύρες έχουν περάσει από τη Γερμανία και το Βέλγιο. Σε ολόκληρο τον κόσμο, η Κίνα έχει βιώσει καταστροφικές πλημμύρες, ενώ τα κύματα θερμότητας έπληξαν τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη στον Καναδά και οι πυρκαγιές ξέσπασαν στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα

Η θερμότητα είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ανθρώπους στις πόλεις επειδή οι χτισμένες περιοχές και το σκυρόδεμα αποθηκεύουν θερμότητα από τον ήλιο, ενώ η χρήση ενέργειας και η μεταφορά δημιουργούν τη δική τους υπερβολική θερμότητα που προσθέτει στο φυσικό φαινόμενο θέρμανσης και υπάρχει μικρότερο από το φυσικό φαινόμενο ψύξης δέντρα, βλάστηση και νερό.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από υπερθέρμανση, αν και οι θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη είναι τώρα τόσο ακραίες που ακόμη και υγιείς νέοι διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο. Τουλάχιστον 104.000 θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων στην Ευρώπη προκλήθηκαν από υπερβολική ζέστη το 2018.

Η Άννα Hidalgo, δήμαρχος του Παρισιού, προειδοποίησε ότι οι πόλεις παντού πρέπει να λάβουν υπόψη. «Η υπερβολική θερμότητα γίνεται το νέο φυσιολογικό στα αστικά περιβάλλοντα και συμβαίνει με μια δραματική συχνότητα. Τα καταστροφικά κύματα θερμότητας αφαιρούν κάθε αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλη μας τη ζωή. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί στις πόλεις για την αντιμετώπιση της υπερβολικής θερμότητας και την αποτροπή του σιωπηλού δολοφόνου να προκαλέσει περισσότερους θανάτους. ”

Οι δράσεις της Αθήνας υποστηρίχθηκαν από την πρωτοβουλία City Champions for Heat Action, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller.

Οι ανακοινώσεις

Τις σχετικές ανακοινώσεις ο κ. Μπακογιάννης έκανε στη συνέντευξη τύπου του Atlantic Council , στην οποία συμμετείχαν και οι δήμαρχοι του Παρισιού, της Σεβίλλης, της Γλασκώβης, του Ρότερνταμ κ.α. που επικρότησαν και στηρίζουν την πρωτοβουλία του.

Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται ότι «ολοένα και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με κύματα παρατεταμένου καύσωνα και αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» ενώ «το 2020 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία της Ευρώπης, με θερμοκρασίες ρεκόρ» και με την Αθήνα να βιώνει τα τελευταία χρόνια τέτοια φαινόμενα.

Ο Δήμος Αθηναίων, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δρομολογήσει έργα (ενεργειακή θωράκιση σχολείων, δημοτικών κτιρίων, δεντροφυτεύσεις, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου, Λυκαβηττού κ.α.). Παράλληλα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συμμετέχει στα μεγάλα περιβαλλοντικά «φόρα» σε όλο τον κόσμο και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Αθήνα γίνεται ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας City Champions for Heat Action της Extreme Heat Resilience Alliance, του Ατλαντικού Συμβουλίου.

 

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την Τετάρτη 5 Μαΐου, ο δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) θα εκδώσει την επίσημη πρόσκληση, καλώντας τους ιδιοκτήτες των...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE