Μενού Ροή
Το Βερολίνο θα καταθέσει «νόμο» για το κλίμα πριν από την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να καταθέσει ένα σαρωτικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της χώρας πριν από την COP27 στην Αίγυπτο, όπως προκύπτει από εσωτερικά έγγραφα που είδε η EURACTIV.

«Συνολικά, ο ρυθμός πρέπει να υπερδιπλασιαστεί μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας και στη συνέχεια να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2030», αναφέρεται στο έγγραφο.

Για την πρόσφατα εγκαθιδρυθείσα γερμανική κυβέρνηση, είναι η πρώτη τους Διάσκεψη των Μερών (COP), η ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην οποία συμμετέχουν έθνη και ακτιβιστές.

Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, επιφορτισμένη με τη διεθνή διπλωματία της χώρας για το κλίμα, διόρισε την πρώην επικεφαλής της Greenpeace Jennifer Morgan ως ειδική απεσταλμένη στις αρχές του 2022.

Ωστόσο, το πρόσφατο ιστορικό του Βερολίνου έχει αποδυναμώσει τη θέση του: Η Γερμανία επανενεργοποιεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, επιδιώκει να επενδύσει σε νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και αποτυγχάνει να επιτύχει τους εγχώριους κλιματικούς στόχους σε διάφορους τομείς.

Ως εκ τούτου, η Baerbock μειώνει ήδη τις προσδοκίες για την COP27. «Σε αυτούς τους καιρούς, δεν είναι αυτόματα δεδομένο ότι θα υπάρξει ένα καταληκτικό έγγραφο», δήλωσε στους Γερμανούς βουλευτές στις 19 Οκτωβρίου.

Για να δείξει ότι η Γερμανία είναι κάτι περισσότερο από λόγια, το υπουργείο Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα πιέζει για μια δέσμη έκτακτων μέτρων για την επίτευξη του στόχου του 2030 για μείωση των εκπομπών του 1990 κατά 65%.

Με αυτόν τον στόχο κατά νου, η κυβέρνηση θέλει πολλαπλούς οδικούς χάρτες μετασχηματισμού για τους τομείς των κτιρίων, της κυκλοφορίας, της ενέργειας, της γεωργίας και των αποβλήτων.

Η πλειονότητα των αναφερόμενων δράσεων είναι ήδη σε εφαρμογή ή είχαν ανακοινωθεί στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, το πακέτο έκτακτης ανάγκης για το κλίμα είναι περισσότερο ένας κατάλογος δεσμεύσεων, ο οποίος διευκρινίζει με σαφήνεια τα γερμανικά μέτρα ενόψει της έναρξης της COP27 στις 6 Νοεμβρίου.

Αλλά μία από τις πολλές αχίλλειες πτέρνες της Γερμανίας είναι πιθανότατα ο τομέας των μεταφορών.

Οι μεταφορές υστερούν

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δράση πολιτικής για το κλίμα στον τομέα των μεταφορών», προειδοποιεί το εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο. Το 2021, ο γερμανικός τομέας μεταφορών εκπέμπει 148 εκατομμύρια τόνους εκπομπών ισοδύναμου CO2, οι οποίοι πρέπει να μειωθούν σε 85 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Το 2021, ο τομέας των μεταφορών έχασε τον κλιματικό του στόχο κατά 3 εκατομμύρια τόνους. Τα επείγοντα μέτρα που ακολούθησαν από τον υπουργό Μεταφορών Volker Wissing (FDP) κρίθηκαν «θλιβερά ανεπαρκή» από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και ειδικούς.

Τώρα, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σωρό πρόσθετα μέτρα, παραμένει ένα κενό εκπομπών CO2 από 118 έως 175 εκατομμύρια τόνους. Το κενό αυτό είναι διπλάσιο από το σύνολο των ετήσιων εκπομπών του Βελγίου.

Την άνοιξη του 2023, το Βερολίνο θέλει να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα. Ιδιαίτερα επίμαχα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ένα πιθανό όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, καθώς και η αναπόφευκτη κατάρρευση των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, τα οποία δεν είναι δημοφιλή στους φιλελεύθερους υπουργούς της κυβέρνησης FDP.

Ενέργεια, κτίρια, βιομηχανία

Ο τομέας της ενέργειας, ο οποίος εκπέμπει 247 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 το 2021, πρέπει να μειωθεί στους 108 εκατομμύρια τόνους. Για να επιτευχθεί αυτό, η Γερμανία υποβλήθηκε την άνοιξη του 2022 σε μια μεγάλη αναμόρφωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2023.

Για το 2030, η κυβέρνηση έχει ως στόχο το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο νέος νόμος για την ενεργειακή απόδοση μαζί με το νέο νομικό πλαίσιο για την χερσαία αιολική ενέργεια, όπου οι χωροτάκτες υποχρεούνται να παραχωρούν γη για ανεμογεννήτριες, θα πρέπει επίσης να συμβάλουν.

Στον τομέα των κτιρίων, οι εκπομπές του 2021, ύψους 115 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2, πρέπει να μειωθούν σε ετήσιες εκπομπές 67 εκατομμυρίων τόνων έως το 2030. Ο τομέας είναι ιστορικά ουραγός και έχει ήδη χάσει τον στόχο του 2020.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος αναφέρθηκαν από τη EURACTIV τον Ιούλιο. Περιλαμβάνουν υψηλότερα πρότυπα αποδοτικότητας για τα νέα κτίρια, απαγόρευση των νέων θερμαντήρων αμιγώς ορυκτών καυσίμων από το 2024 και μεταφορά της οδηγίας της ΕΕ για τα κτίρια.

Η αντιμετώπιση των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις αποτελεί κεντρικό θέμα τόσο της οδηγίας της ΕΕ για τα κτίρια όσο και της κρατικής χρηματοδότησης, όπου τα κτίρια με τις χειρότερες επιδόσεις θα λάβουν πιθανότατα επιπλέον ευνοϊκούς όρους επιδότησης.

Ο βιομηχανικός τομέας πρέπει να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές ισοδύναμου CO2 από 181 εκατομμύρια τόνους σε 118 εκατομμύρια τόνους. Ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας αντιμετωπίζει έναν “θεμελιώδη μετασχηματισμό” για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών τους βρίσκονται ο εξηλεκτρισμός και η χρήση «πράσινου» υδρογόνου, σημειώνει το εσωτερικό έγγραφο. Αυτές οι νέες, καθαρές, τεχνολογίες τείνουν να είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες τεχνολογίες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.

Για να γεφυρωθεί το χάσμα, το Βερολίνο θα δημιουργήσει κυρίως «συμβόλαια άνθρακα έναντι διαφοράς». Η ιδέα προέρχεται από μια προηγούμενη κυβέρνηση- η εκτέλεσή της είναι νέα.

Τα συμβόλαια αυτά ορίζουν μια λεγόμενη «τιμή κρούσης» σημαντικά υψηλότερη από την τιμή άνθρακα της ΕΕ, ενώ η διαφορά μεταξύ των τιμών καταβάλλεται στις εταιρείες για να διασφαλιστεί ότι θα επενδύσουν σε καθαρές τεχνολογίες το συντομότερο δυνατό.

Το σύστημα θα είναι «θεμελιωδώς ανοικτό σε όλες τις τεχνολογίες», πράγμα που σημαίνει ότι «μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για τη δέσμευση, τη χρήση και την αποθήκευση του CO2».

Ο γεωργικός τομέας εκπέμπει 61 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 το 2021. Δεδομένου ότι έχουν ήδη μειωθεί μεταξύ 2010 και 2019, ο τομέας είναι θεωρητικά σε πολύ καλό δρόμο. «Ωστόσο, ο μετασχηματισμός του τομέα θα πρέπει να προωθηθεί με συνέπεια», αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο.

Στον τομέα των χρήσεων γης (LULUCF), τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προηγουμένως, όπως η αύξηση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων, οι πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και η επανυδάτωση των υγροτόπων, θα πρέπει να αυξήσουν τον θετικό αντίκτυπο του τομέα στο κλίμα.

Από αρνητικές εκπομπές 11,5 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2 το 2021, η κυβέρνηση επιδιώκει αρνητικές εκπομπές 25 εκατομμυρίων τόνων το 2030.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας