Μενού Ροή
Ξεκινάει ο διάλογος για τον νέο κλιματικό νόμο – Αποκαλυπτήρια αύξησης ΑΠΕ και αναβάθμισης κτιρίων έως το 2030

Την υποχρέωση ετήσιων προϋπολογισμών ρύπων συνολικά ως χώρα αλλά και ανά τομέα, για κάθε υπουργείο θα προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να περάσει μέσα στο καλοκαίρι από τη Βουλή.

Μια πρώτη γεύση από τις κατευθύνσεις του αναμένεται να δοθεί την Τρίτη 18 Μαΐου στην κοινή συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση στις αρχές του καλοκαιριού.

Όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας, το νέο πλαίσιο θα κινητοποιεί επενδύσεις 44 δις. ευρώ έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θα τεθούν ως προς το ύψος των εκπομπών για το 2030, το 2040 και το 2050.

Το νέο πλαίσιο θα αυξάνει την συμμετοχή του μεριδίου των ΑΠΕ στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030 στο 50% από 35% που είναι ο σημερινός στόχος. Στην ηλεκτροπαραγωγή ο στόχος θα αυξηθεί επίσης στο 70% από 60% σήμερα.

Θα προβλέπει επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτιρίων κάθε χρόνο έως το 2030 από 60.000 σήμερα.

Η επιστολή

Η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για το κλίμα «κλείδωσε» στις 26 Απριλίου με την θετική απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε επιστολή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά. Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, στόχος είναι η διαμόρφωση διακομματικής συναίνεσης ώστε να υπερψηφιστεί ο νόμος «με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός κάνοντας δεκτό το αίτημα της κ. Γεννηματά είχε προαναγγείλει ότι «στόχος μας είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου ώστε μέσα από μία ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας