Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δύο νέες επενδύσεις, στον τουρισμό και την ενέργεια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 287 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων

Δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 287 εκατ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Και οι δύο στρατηγικές επενδύσεις πρόκειται να δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής και της λειτουργίας των έργων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόκειται για:

Α. Την ανέγερση και ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας του επενδυτικού φορέα «ΚΟΡΤΙΑ ΑΕ» στη Μύκονο, με προϋπολογισμό 61 εκατ. ευρώ.

Αφορά στη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5*, δυναμικότητας 178 κλινών και 4 τουριστικών κατοικιών, υποστηρικτικών υποδομών (spa, εστιατόρια, bar, κ.λπ.) καθώς και χώρων αναψυχής και άθλησης στην περιοχή Ελιά του Δήμου Μυκόνου. Η επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 550 θέσεις εργασίας.

Β. Την κατασκευή Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας και Μονάδων Αποθήκευσης Ενέργειας και μετατροπής σε πράσινο υδρογόνο του επενδυτικού φορέα «Bluesky300 IKE», με προϋπολογισμό 226,4 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200MW, μίας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100MW με μπαταρίες Li-ion, καθώς και την εγκατάσταση μονάδας για μετατροπή σε πράσινο υδρογόνο με ηλεκτρολύτη δυναμικότητας 50MW. Εντός του ιδίου χώρου θα αναπτυχθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW, αποτελούμενο από συστάδα επί μέρους πάρκων καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 100MW και παραγωγής πράσινου υδρογόνου με δυναμικότητα 16 τόνων ημερησίως.

Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας που προωθεί την πράσινη οικονομία, την καινοτομία και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πρωτοπορεί, δε, στην ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης πράσινης ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, συμβάλλοντας στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Η συγκεκριμένη επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 442 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 24 κατά τη λειτουργία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Με τις δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 287 εκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες, παραμένει προσηλωμένη στην προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων που θα αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της χώρας. Η έγκριση της πρώτης Εμβληματικής Επένδυσης Εξαιρετικής Σημασίας για την κατασκευή Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας και Μονάδων Αποθήκευσης Ενέργειας σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής τόσο για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές μορφές ενέργειας όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε δυνατά για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε μία από τις δέκα πιο φιλοεπενδυτικές χώρες στην Ευρώπη οφείλεται στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας. Το μοντέλο της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένο στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι δομικό στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Σήμερα εγκρίναμε την πρώτη Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας που θα συμβάλλει δυναμικά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που δημιουργεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αξιοποιώντας εναλλακτικές και πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Συνδυάζουμε τη μετάβαση προς ένα πράσινο μέλλον με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Νέα γενιά επενδύσεων για όλους, νέες δουλειές για όλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι αρνητικές λίστες ξένων επενδύσεων στην Κίνα μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% σε σύγκριση με το 2013, όταν η αναφερόμενη πρακτική υιοθετήθηκε...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις κορυφαίες επιλογές των Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών βρίσκεται η ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων, με την Αθηναϊκή Ριβιέρα να συγκαταλέγεται πλέον στις περιοχές που...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει φέτος αναλογικά περισσότερο από ποτέ στην Κίνα, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση της εξάρτησης από το εμπόριο με...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με φορολόγηση επιχειρεί η Ισλανδία να μειώσει τον αντίκτυπο που έχει στην άγρια και παρθένα φύση της η εκθετική ανάπτυξη του τουρισμού, σύμφωνα με...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE