Μενού Ροή
Elounda Hills: Το "πράσινο" στίγμα και τα επόμενα της στρατηγικής επένδυσης της Mirum

Βήμα βήμα προχωρά το επενδυτικό σχέδιο Elounda Hills (πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία και μαρίνα) του ομίλου Mirum στην Κρήτη, επένδυση περίπου 500 εκατ. που εκτελείται ως στρατηγική επένδυση με βάση το σχετικό νόμο που προβλέπει fast track διαδικασίες.

Ορόσημο για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών είναι η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί το καλοκαίρι και στη συνέχεια η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδόμηση.

Το έργο καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 560 στρεμμάτων με περίπου 2 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί 2027, ενώ έως το καλοκαίρι του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος του. Η πρώτη φάση του χαρακτηρίζεται κομβική από τους δημιουργούς του και περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο με 137 δωμάτια, 66 branded βίλες και 81 branded διαμερίσματα, παραλιακά κλαμπ, εστιατόρια και μαρίνα. Επίσης ξενοδοχείο, 15 δωματίων θα αναπτυχθεί στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί η μαρίνα.

Σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν 31 branded διαμερίσματα, 2 non branded βίλες και 80 non branded διαμερίσματα και πρόσθετες υποδομές. Η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενεί 64 σκάφη (σούπερ γιοτ έως και 70 μέτρα και μικρότερα). Είναι επένδυση 25 εκατ. και έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής (εταιρεία Λατομική). Η διαχείρισή της θα ανατεθεί στη Camper & Nicholson (ιστορικό, ναυτιλιακό brand στον τομέα του luxury yachting). Μεταξύ άλλων θα διαθέτει boutique ξενοδοχείο 15 δωματίων και yacht club.

Οι τιμές πώλησης των branded κατοικιών ξεκινούν από το περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Η «One Hotels»  θα είναι ο hotel operator που αναλάβει τη διαχείριση των ξενοδοχείων και κάποιων εκ των κατοικιών, ενώ τη διαχείριση της μαρίνας, που  θα διαθέτει boutique ξενοδοχείο, yacht club, τραπεζαρία και αγκυροβόλιο για σκάφη που εκτείνονται έως και τα 70 μέτρα. θα αναλάβει η εταιρεία Camper & Nicholson.

Τι περιλαμβάνει το project

Το project «Elounda Hills» αναπτύσσεται σε 6 διαφορετικές χωρικές ενότητες. Στην πρώτη και μεγαλύτερη έκταση των 950 στρεμμάτων, τα «Ελληνικά», θα αναπτυχθούν ένα ξενοδοχείο και μία μαρίνα, στη δεύτερη χωρική ενότητα, με την επωνυμία «Κούνδουρος», θα ανακατασκευαστεί η Βίλα του Κούνδουρου, στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της γνωστής ελληνικής ταινίας «Η νεράιδα και το παλικάρι». Για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης Βίλας αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα η έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας.

Η τρίτη χωρική ενότητα, έκτασης 9 στρεμμάτων, με την επωνυμία «Μικρό Βαθύ» περιλαμβάνει 5 βίλες, τις Seasons Villas, και αναμένεται έγκριση για την πολεοδόμηση 230 τ.μ. επιπλεόν. Η τέταρτη χωρική ενότητα με την επωνυμία «Αλμυρός-Ακρωτήρι» περιλαμβάνει το boutique ξενοδοχείο Island Concept, ενώ στην πέμπτη περιοχή, με την επωνυμία «Βαθύ», έκτασης 110 στρεμμάτων, θα αναπτυχθούν ένα κέντρο περίθαλψης ατόμων τρίτης ηλικίας και μία μαρίνα. Στόχος των επικεφαλής του έργου είναι στη συγκεκριμένη περιοχή να αναπτυχθεί ένα τουριστικό χωριό για συνταξιούχους. Η έκτη και τελευταία χωρική ενότητα, το «Τσιφλίκι», έκτασης 70 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 19 βίλες εκ των οποίων οι 15 έχουν πωληθεί. Στη συγκεκριμένη χωρική ενότητα θα κατασκευαστεί ένα μικρό ξενοδοχείο, δυναμικότητας 80 σουιτών.

Απαντήσεις για τη Ρωσία

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Mirum Hellas κατά την διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του τύπου η συνολική επένδυση βασίζεται σε ίδια κεφάλαια της εταιρείας, τραπεζικό δανεισμό και προπωλήσεις κατοικιών.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Mirum Hellas, Κωνσταντίνος Δέδες θέλησε να διασκεδάσει τις όποιες φήμες για σχέσεις του ιδρυτή της εταιρείας με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ο ιδρυτής  της εταιρείας Vitaliy Borisov, που γεννήθηκε στη Βίνιτσα της Ουκρανίας ήταν πάντα ισραηλινός επιχειρηματίας και μετά τα πρόσφατα γεγονότα επέλεξε να πάρει την ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ η επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ρωσία σταμάτησε το 2009.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δέδες, ο κ.  Borisov δεν ήταν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, και δεν θα μπορούσε να ήταν αφού είναι ιδιώτης επιχειρηματίας. Τόνισε, δε, ότι η  αγαπη του για την Κρήτη γεννήθηκε το 2000 όταν επισκέφτηκε το νησί για διακοπές με την οικογένειά του. Η αγάπη του για το νησί ήταν τέτοια που πήρε την απόφαση να επεκτείνει εκεί τις δραστηριότητες του Ομίλου. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Δέδες ο Vitaly Borisov και η Mirum έχουν συγκεντρώσει κορυφαίους αρχιτέκτονες και interior designers από όλον τον κόσμο. Ενδεικτικά, ανάμεσά τους βρίσκονται οι: Ο Raul Leal, διευθύνων σύμβουλος της SH Hotels & Resorts και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Virgin Hotels για 10 χρόνια, o διάσημος designer Paolo Ferrari, γνωστός και από τη συνεργασία του με 4 Seasons, Raffles, Viceroy, LVMH, η Ισλανδή αρχιτέκτονας Gulla Jonsdottir, που έχει αποκληθεί και «η επόμενη Ζάχα Χαντίντ» με εντυπωσιακά έργα σε όλον τον κόσμο, οι  Έλληνες αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Σαμαράς (Alexandros C. Samaras & Associates), Θοδωρής Μακρίδης (studio Makridis Associates), τα αρχιτεκτονικά γραφεία K-Studio, A2 Architects, Lakruz Atelier, Block 722, Omniview, o Chris Graham, Managing Director της Graham Associates, ο Stephan lambaneva, σύμβουλος Αειφορείας και Καινοτομίας, και πολλοί άλλοι.

Τη θέση του αντιπροέδρου του Ομίλου όπως προαναφέρθηκε, κατέχει ο Κωνσταντίνος Δέδες, τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου  ο Άγγελος Αγγελιδάκης.

Η επιλογή της Κρήτης για την επένδυση

Σύμφωνα με την διοίκηση της Mirum η Κρήτη έχει εξαιρετικά καλή φήμη σε όλα τα στοχευμένα κοινά αγοραστών και ταξιδιωτών. Φημίζεται για το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, το ήπιο και ζεστό κλίμα, το παρθένο περιβάλλον, την ιστορία, τα αξιοθέατα και τη νόστιμη και υγιεινή κουζίνα της. Παρά όμως τα 6 εκατομμύρια τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο και τους 600.000 μόνιμους κάτοικους, είναι και ένα μεγάλο νησί, αρκετά ανεξερεύνητο και με άφθονο χώρο για όσους θέλουν να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες, διατηρώντας όμως την ιδιωτικότητά τους και την ησυχία τους.

Η περιοχή της Ελούντας είναι από μόνη της ένα τουριστικό brand name και είναι γνωστή ως η πιο πολυτελής και αριστοκρατική περιοχή του νησιού. Απέχει λιγότερο από μία ώρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 10’ από τον Άγιο Νικόλαο, μία από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες πόλεις της Κρήτης. Θα απέχει επίσης μόλις 20’ από το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.

Παρότι πρόκειται για έναν εδραιωμένο πολυτελή προορισμό, οι περισσότερες υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες είναι κάπως παλιές, ενώ την ίδια στιγμή η αγορά εκτιμάται ως πρόσφορη για νέα κατασκευαστικά projects.

Ένας ακόμη λόγος του γιατί επιλέχθηκε η Ελούντα είναι διότι η Κρήτη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσον αφορά τέτοια έργα.

Πράσινο αποτύπωμα

Όπως αναφέρεται το Elounda Hills δεν είναι απλώς ένα έργο απαράμιλλου κάλλους, αλλά βασίζεται και στις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας. Οι ένοικοι θα έχουν την ευκαιρία να αναγεννηθούν μέσα από αξέχαστες βιώσιμες εμπειρίες που έχουν ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο.

Για παράδειγμα, κατά την παραμονή τους εκεί, όχι μόνο αναζωογονούνται, ανανεώνονται και χαλαρώνουν (αναγεννώνται), αλλά αντισταθμίζουν το αποτύπωμα άνθρακα και το υδάτινο αποτύπωμά τους μέσω των προγραμμάτων στα οποία θα συμμετέχουν. Οι σχετικές μετρήσεις θα περιλαμβάνουν τα δέντρα που φυτεύτηκαν, το νερό που εξοικονομήθηκε, την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε, τη χρήση πλαστικών που αποφεύχθηκε και πολλές άλλες πράσινες αναγεννητικές μετρήσεις, με στόχο το αποτύπωμα του κάθε κάτοικου να μην είναι απλώς ουδέτερο, αλλά θετικό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας