Μενού Ροή
Πόλος έλξης επισκεπτών η Άνδρος για τα μονοπάτια της

Το γεωγραφικό ανάγλυφο της Άνδρου και οι φυσικές ομορφιές που τη συνοδεύουν αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες που αναζητούν την «περιπέτεια» της διάσχισης μονοπατιών στο νησί των Κυκλάδων. Πράγματι, ο περιπατητικός τουρισμός είναι η μορφή τουρισμού στην οποία η τουριστική ηγεσία του νησιού ποντάρει, μεταξύ άλλων, για να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Άνδρου Νίκος Μουστάκας.

Το εντυπωσιακό περιπατητικό δίκτυο 100, περίπου, χιλιομέτρων, η εναλλαγή ορεινού-παραθαλάσσιου τοπίου, τα αιωνόβια μοναστήρια και η τοπική γαστρονομία, αποτελούν ισχυρά πλεονεκτήματα για να έλξει το νησί επισκέπτες και πέραν του Σεπτεμβρίου, όπως τονίζεται. Με την Άνδρο που έχει κινηθεί το προηγούμενο διάστημα με ρυθμούς πάνω του 2019, όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εγχώριοι επιχειρηματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, το νησί έχει προσελκύσει αυτό το διάστημα επισκέπτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ.

Αυτοί κατά κόρον έχουν έλθει για να περπατήσουν τα μονοπάτια του νησιού, δηλώνοντας μάλιστα και ενθουσιασμένοι, τόσο από τον καιρό όσο και την φυσική ομορφιά της Άνδρου. Εστιάζοντας στην πεζοπορία, τον Οκτώβριο του 2015, μάλιστα, το νησί εξασφάλισε το σήμα πιστοποίησης για τα μονοπάτια της από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων και είναι το μοναδικό νησί στην Ευρώπη που έχει εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Το σήμα της πιστοποίησης ήρθε ως φυσική συνέπεια της συστηματικής προσπάθειας καταγραφής των διαδρομών και ανάδειξης των μονοπατιών από το δίκτυο «Διαδρομές Άνδρου».

Πέραν των μονοπατιών, η Άνδρος διαθέτει ιδιαίτερο απόθεμα θρησκευτικών προσκυνημάτων, γεγονός που πιστοποιείται και από τη σημαντική επισκεψιμότητα που αυτά έχουν. Στην Άνδρο μπορεί κανείς να επισκεφτεί αξιόλογα μοναστήρια που χρονολογούνται από τη βυζαντινή περίοδο ως και τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κάποια από αυτά έχουν ανακαινισθεί πρόσφατα. Όλα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς σώζονται σε αυτά σημαντικά ιερά κειμήλια.

Το νησί έχει πλούσια θρησκευτική ιστορία, αναδεικνύοντας μάλιστα και κάποιους εξαιρετικούς αγιογράφους, έργα των οποίων σώζονται και κοσμούν διάφορες εκκλησίες του νησιού. Εκτός από τα μοναστήρια, μπορεί κανείς να επισκεφθεί παλιές βυζαντινές εκκλησίες, όπως εκείνες των Ταξιαρχών στη Μεσσαριά, τη Μελίδα και το Υψηλού, της Παναγίας στο Μεσαθούρι και του Αγίου Νικολάου στο Κόρθι. Πολιούχος του νησιού είναι η Παναγία Θεοσκέπαστη, που βρίσκεται στη Χώρα, κοντά στην παραλία «Παραπόρτι» και γιορτάζεται κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας